Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 28. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na návšteve Styčného tímu pre integráciu síl NATO v bratislavských Vajnoroch pri príležitosti zajtrajšieho 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

- Spoločný rozpočet Severoatlantickej aliancie je zložený z troch pilierov, a to civilného, vojenského a z Programu bezpečnostných investícií NATO. Vlani sa príspevok Slovenska do spoločného rozpočtu NATO pohyboval na úrovni 16,9 milióna eur. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva obrany.



Bratislava - Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu. V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.



Bratislava - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela vlaňajšok so ziskom 19,955 milióna eur. Čiastku 3,990 milióna eur presunie do rezervného fondu. Zvyšná suma, 15,964 milióna eur, pôjde do nerozdeleného zisku minulých rokov. Informovala o tom dnes Dôvera.



Brezno - Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Napoludnie to povedal minister investícií Richard Raši. Dodal, že tieto regióny v minulosti patrili medzi najmenej rozvinuté okresy, ich problémy však ostali.
Na archívnej snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Richard Raši.
Foto: TASR Pavel Neubauer



Košice - V košických oceliarňach U.S. Steel sa mesačná tarifná mzda každého zamestnanca zvýši o 90 eur. S účinnosťou od 1. apríla to zabezpečuje nový dodatok ku kolektívnej zmluve, ktorý včera podpísali zástupcovia odborov a zamestnávateľa.



Bratislava - Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania. Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady.

- Poslanci Národnej rady z klubu SNS predložili novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Docieliť chcú zvýšenie transparentnosti financovania mimovládnych neziskových organizácií. Zaviesť by sa mohlo označovanie organizácií prijímajúcich financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok ako "organizácie so zahraničnou podporou".



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková je pripravená diskutovať o zmene vyhlášky k prerozdeleniu financií v zdravotníctve. Chce ďalej aktívne komunikovať so všetkými zainteresovanými, aby mali najlepšie riešenia pri ochrane zdravia ľudí. Uviedla to v reakcii na vyhlásenie opozičnej SaS.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Foto: TASR Jaroslav Novák



Banská Bystrica - Problémového medveďa, ktorý 17. marca v Liptovskom Mikuláši zranil päť ľudí, našli s pomocou dronov a špeciálnej techniky do 1,5 hodiny po incidente. Medvedicu nasledujúce dni monitorovali s cieľom potvrdiť jej identifikáciu, zviera bolo usmrtené v utorok. Informovala o tom popoludní Štátna ochrana prírody.



Bratislava - Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú kampaň. Právny zástupca manželky zosnulého Jozefa Chovanca.



Bratislava - Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú. Pri príležitosti dnešného Dňa učiteľov na to poukázala prezidentka Zuzana Čaputová.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Moskva - Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil včera večer ruský prezident Vladimir Putin.



Moskva - Rusko popoludní uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.



New York - Rusko dnes vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei.



Berlín - Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.