Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

USA v súvislosti so situáciou Rohingov zvažujú kroky voči Mjanmarsku

Prístrešky Rohingov v utečeneckom tábore v Bangladéši. Foto: TASRAP

Spojené štáty chcú využiť možnosti na pôde OSN, ako i mechanizmy dostupné na základe amerických zákonov. Jedným z nich je tzv. Magnitského zákon z roku 2012.

Washington 24. októbra (TASR) - Spojené štáty podniknú kroky voči Mjanmarsku v súvislosti so zaobchádzaním s príslušníkmi tamojšej menšiny Rohingov. Podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré priniesla v utorok agentúra DPA, chce Washington vyvodiť zodpovednosť voči osobám páchajúcim násilie na Rohingoch, pričom zvažuje uvalenie sankcií na mjanmarskú vládu a členov armády.

Hovorkyňa rezortu zahraničia Heather Nauertová uviedla, že Spojené štáty sú hlboko znepokojené "násilným a traumatizujúcim zaobchádzaním, ktorému sú vystavení Rohingovia a iné spoločenstvá" v Jakchainskom štáte na západe Mjanmarska. Podľa jej slov "je nutné, aby bola vyvodená zodpovednosť voči akýmkoľvek jednotlivcom alebo subjektom stojacim za krutosťami".

Spojené štáty v tejto súvislosti zvažujú využitie možností na pôde OSN, ako i "mechanizmov dostupných na základe amerických zákonov". Jedným z nich je tzv. Magnitského zákon z roku 2012, namierený pôvodne proti osobám spájaným s úmrtím ruského právnika Sergeja Magnitského vo vyšetrovacej väzbe.

Najnovšie násilie v mjanmarskom Jakchainskom štáte vypuklo koncom augusta, keď militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov zaútočili na policajné stanice. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku, pričom boli vystavení násiliu aj civilisti.

Podľa aktuálnych údajov OSN odvtedy ušlo z Mjanmarska do susedného Bangladéša už najmenej 603.000 Rohingov. Vyšetrovatelia OSN dospeli k záveru, že vypaľovanie dedín Rohingov, prenasledovanie ich vodcov, ako i zabíjanie či znásilňovanie tvoria súčasť systematického úsilia o vyhnanie tejto moslimskej menšiny z prevažne budhistického Mjanmarska.