Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Slovenské predsedníctvo v OBSE sa bude venovať aj južnému Kaukazu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Marko Erd

Dôraz budeme klásť na mechanizmy a procesy zamerané na znižovanie napätia a zlepšenie postavenia obyvateľstva poznačeného konfliktami, avizoval minister zahraničných vecí M. Lajčák.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Snaha o riešenie konfliktov v regióne južného Kaukazu figuruje medzi hlavnými témami, ktorými sa chce Slovensko počas svojho mandátu v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaoberať. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie po piatkovom stretnutí ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) s kľúčovými predstaviteľmi OBSE pre región južného Kaukazu.

"Dôraz budeme klásť na mechanizmy a procesy zamerané na znižovanie napätia a zlepšenie postavenia obyvateľstva poznačeného konfliktami," avizoval Lajčák. S delegáciou diskutoval napríklad o situácii v Arménsku a Azerbajdžane, vrátane Náhorného Karabachu. Partneri sa spoločne snažili identifikovať možnosti medzinárodného spoločenstva pri regulovaní súčasného stavu. Zároveň hovorili aj o možných scenároch ďalšieho vývoja v súvislosti s decembrovými parlamentnými voľbami v Arménsku.

Členmi delegácie, s ktorou sa Lajčák stretol, boli traja spolupredsedovia Minskej skupiny Stéphane Visconti, Igor Popov a Andrew Schofer, osobný predstaviteľ úradujúceho predsedu OBSE pre konflikt v zodpovednosti Minskej konferencie Andrzej Kasprzyk a vedúci plánovacej skupiny vysokej úrovne OBSE pre tento konflikt, plukovník Vladimír Minárik.

Lajčák prisľúbil, že existujúce formáty zaoberajúce sa znižovaním napätia a hľadaním riešenia zmrazených a pretrvávajúcich konfliktov, vrátane činnosti spolupredsedov Minskej skupiny a osobitných predstaviteľov, bude slovenské predsedníctvo podporovať.

Slovensko bude OBSE predsedať v roku 2019. Predsedníctvo prevezme ako tretia predsednícka krajina po Rakúsku a Taliansku. V súčasnosti už predsedá dvom orgánom tejto organizácie - Fóru pre bezpečnostnú spoluprácu a Kontaktnej skupine partnerov OBSE pre spoluprácu v regióne Stredozemného mora.