Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Slovan podľahol Levu Praha, definitíva postupu nepadla

Na snímke vľavo radosť hráčov Slovana po strelení štvrtého gólu Liborom Hudáčkom (druhý zľava). Vľavo Ivan Ďatelinka a vpravo hráč Leva Vitalij Karamnov. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Všetky vzájomné zápasy Slovana a Levu skončili rozdielom jediného gólu. Dnes prvýkrát v neprospech belasých.

Bratislava 3. februára (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava prehrali v poslednom domácom zápase v základnej časti KHL s HC Lev Praha 4:5 a na postupovú definitívu si ešte musia počkať. "Belasí" tak nebodovali až v štvrtom sezónnom derby s českým rivalom, predtým zdolali Lev trikrát zhodne o jeden gól (2:1, 2:1, 4:3).

V KHL teraz nasleduje reprezentačná prestávka, po nej zverenci trénera Rostislava Čadu zakončia účinkovanie v základnej časti KHL trojzápasovou šnúrou na klziskách súperov, ktorú odštartujú 13. februára na ľade Spartaka Moskva.

Slovan Bratislava - HC Lev Praha 4:5 (3:4, 1:0, 0:1)

Góly: 7. Lipiansky (Kukumberg), 11. Ölvecký, 13. T. Mikúš, 38. Hudáček (Lipiansky) - 2. Surový (Hossa), 2. Karamnov (Sekáč, Rachůnek), 7. Oystrick (Novotný), 15. Němec (Novotný, Lepistö), 58. Cipulis (Hossa). Rozhodcovia: Bulanov, Olenin - Birin, Medvedev (všetci Rus.), vylúčení: 1:6, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 10.055 divákov (vypredané)

Slovan Bratislava: Janus - Sersen, Sigalet, Mojžíš, Tabaček, Ďatelinka, Švarný - Miklík, Bližňák, Vondrka - Svatoš, Kytnár, Bartovič - Kukumberg, Lipiansky, Hudáček - Daňo, Ölvecký, T. Mikúš

HC Lev Praha: Pöpperle - Nakládal, Oystrick, Lepistö, Němec, J. Mikuš, Mäenpää, Krejčík - Gynge, Novotný, Danielsson - Řepík, Vrána, Birner - Cipulis, Surový, Hossa - Rachůnek, Karamnov, Sekáč - Cingel

Tréner "belasých" Rostislav Čada nemohol v zápase využiť služby novej posily Juraja Mikúša, ktorý na základe podmienky pražského tímu nemohol nastúpiť proti svojmu bývalému klubu. Jeho miesto v druhom útoku s Milanom Bartovičom a Marekom Svatošom zaujal Milan Kytnár, ktorého na pozícii centra tretej formácie zasa nahradil navrátilec do zostavy Ján Lipiansky.

Štvrté federálne derby sa začalo poriadne zostra. Obe mužstvá zjavne mysleli viac na útok ako na obranu a tak diváci videli v priebehu úvodných 15 minút až neuveriteľných sedem gólov. Prvý už v 65. sekunde, keď sa po Kytnárovom zaváhaní pri mantineli odrazil puk pred Janusa, kde ho neobsadený Surový nekompromisne napálil do siete - 0:1. Domáci sa nestihli ani otriasť a o 16 sekúnd neskôr inkasovali znovu, keď po prihrávke Rachůneka trafil z medzikružia presne Karamnov. Vzápätí si slovanisti zahrali prvýkrát presilovku, no pokusy Bartoviča a Sersena nenašli svoj cieľ. V začínajúcej 7. minúte ale zachytil na obrannej modrj čiare puk Lipiansky, prenikol po pravom krídle a bekhendovou strelou po ľade ku vzdialenejšej žrdi znížil na 1:2. Domáci fanúšikovia sa z gólu dlho netešili, o 23 sekúnd neskôr vyhral v útočnom pásme buly Novotný a Oystrick nenápadnou strelou z diaľky prekvapil Janusa. Hra sa v týchto momentoch rýchlo prelievala z jednej strany na druhú a publikum sa rozhodne nenudilo. V 9. minúte sa Ölvecký výborne zbavil obrancu, no Pöpperle bol na mieste, na opačnom konci klziska Sekáč zblízka netrafil opustenú bránku. Diváci si zakričali gól až v 11. minúte, keď si Ölvecký nakorčuľoval od zadného mantinelu a z pravého kruhu výstavne trafil - 2:3. Následne predviedol rýchlu akciu po ľavom krídle Tomáš Mikúš a nenápadnou strelou spoza obrancu nachytal Pöpperleho "na hruškách". Vyrovnanie si slovanisti dlho neužívali, o necelé dve minúty neskôr sa vydal na ofenzívny výlet obranca Němec a našiel medzeru medzi betónmi Janusa. Až v závere tretiny sa tempo zjemnilo a hra ukľudnila.

Rušný hokej vo vynikajúcej atmosfére pokračoval aj v druhej časti s tým rozdielom, že defenzívy oboch tímov si už dávali väčší pozor na hrúbky a nedorozumenia. Napriek tomu sa šance rodili, pri vylúčení Birnera mali "belasí" hneď tri dobré príležitosti na vyrovnanie, Svatoš strieľal do Pöpperleho vyrážačky, Bližňák zbytočne hľadal spoluhráča a Miklík z uhla netrafil voľný kútik v súperovej bránke. Janus mal menej práce, v 27. minúte skrotil na hrudi pokus Vránu. V polovici duelu sa dostali domáci do bleskového prečíslenia, Daňo však váhal so zakončením a protihráč ho pokryl. Slovan v týchto chvíľach vytvoril tlak a vyrovnanie viselo na vlásku. V 34. minúte Miklíkovmu pokusu vystavil stopku Pöpperle, následne si gólman Leva poradil so strelou Tabačeka i dorážkou Kytnára. Čadova družina sa dočkala až v 38. minúte, keď si od zadného mantinelu nakorčuľoval pred bránkovisko Hudáček a bekhendovou strelou vyrovnal na 4:4.

V tretej tretine vyrukovali tímy s pozornejšími obranami, šance vznikali zväčša po individuálnych akciách. V 42. minúte predviedol jedno z takých sól Svatoš, Pöpperle ukryl jeho strelu v náručí, na druhej strane Marcel Hossa osamotený pred bránkoviskom pohorel vo veľkej tutovke. Následne dostali domáci výhodu krátkej početnej výhody 5 na 3, presilovkovým kombináciám však chýbala presná finálna prihrávka. V 52. minúte netrafil v ideálnej pozícii puk Gynge, hoci Janus už ležal. Smoliarom zápasu bol Miklík, ktorý spálil štyri-päť dobrých šancí, v 56. minúte neuspel, hoci po Vondrkovom pase stál sám zoči-voči Pöpperlemu. Kľúčový moment prišiel dve a pol minúty pred koncom riadneho hracieho času, Surový si v rohu klziska vymenil puk s Marcelom Hossom, druhý menovaný našiel pred bránkou voľného Cipulisa a ten z prvej namieril za Janusov chrbát. Domáci už nedokázali nájsť odpoveď a tak sa hostia tešili z tesnej výhry.

Rostislav Čada, tréner Slovana: "Začali sme veľmi nervózne, pasívne a opatrne. Z tej pasivity sme v prvých dvoch minútach dostali dva góly, čo ovplyvnilo začiatok zápasu. Stálo nás veľa úsilia, aby sme vyrovnali hru i gólový výsledok. Vo fáze, keď sme boli aktívnejší ako súper, sme nevyužili šance ani presilové hry."

Ján Lipiansky, autor úvodného gólu Slovana: "Bohužiaľ, zápas sa od úvodu nevyvíjal podľa našich predstáv. Bolo to čistý blázinec, typické derby. Celý zápas sme doťahovali náskok súpera, aby sme nakoniec dostali rozhodujúci gól tri minúty pred koncom. To sme mali udržať. Čo už, nezostáva nám nič iné, než bojovať ďalej."

Peter Ölvecký, autor druhého gólu Slovana: "Určite nie je príjemné dostať dva góly v úvodných dvoch minútach. Prvú tretinu sme jednoducho nezvládli. Po nej sme si v kabíne povedali, čo treba zlepšiť a že sa musíme najmä vyvarovať chýb v defenzíve. Celkom dobre sa nám podarilo vrátiť do zápasu, mali sme štyri-päť presiloviek, aspoň jednu sme mali premeniť. Gól v závere na 4:5 strašne mrzí. Postup však stále máme vo svojich rukách, verím, že v ďalších troch zápasoch aspoň raz vyhráme."

Michel Miklík, útočník Slovana: "Nezachytili sme úvod stretnutia a potom sme celý čas len doťahovali náskok súpera. Ten bol dnes strelecky efektívnejší. My sme si vypracovali dostatok šancí, najmä v presilovkách, treba ich však lepšie využívať. Reprezentačná prestávka nám teraz padne vhod, treba počas nej hlavne dobre zregenerovať a dobre sa pripraviť na posledný trip."

Václav Sýkora: "Myslím si, že sme videli, veľmi emotívny zápas, atraktívny pre fanúšikov. Dostali sme sa dvakrát do dvojgólového vedenia. Zápas bol určite atraktívny pre fanúšikov, ale z nášho pohľadu sa hral až príliš otvorený hokej, padlo veľa gólov, čo v predchádzajúcich zápasoch nebolo. V druhej tretine Slovan zvýšil tlak a sme radi, že sme to ustáli a že skóre bolo nerozhodné. Myslím si, že náš tím podal výborný výkon v tretej tretine. Chcel by som oceniť hru v oslabení, hráči to zvládli výborne. Sme radi, že sme v derby zdolali Slovan, no oveľa dôležitejšie sú tri body."

Tabuľka Západnej konferencie KHL:

1. SKA Petrohrad 49 35 1 3 10 171:106 110
2. CSKA Moskva 49 23 12 0 14 145:101 93
3. Dinamo Moskva 49 26 9 2 12 145:107 98
4. Lokomotiv Jaroslavľ 49 23 10 0 16 123:111 89
5. Severstaľ Čerepovec 49 20 7 7 15 131:111 81
6. Slovan Bratislava 49 17 9 5 18 115:118 74
7. HC Lev Praha 49 21 1 4 23 126:130 69
8. Donbass Doneck 49 17 6 5 21 128:135 68
-----------------------------------------------------------
9. Dinamo Minsk 49 17 6 5 21 117:140 68
10. Atlant Mytišči 49 17 4 7 21 128:138 66
11. Torpedo N.Novgorod 49 16 2 8 23 130:142 60
12. Viťaz Čechov 49 11 7 8 23 114:140 55
13. Spartak Moskva 49 10 6 6 27 99:143 48
14. Dinamo Riga 49 12 3 4 30 102:145 46