Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Skúsený Oli Jokinen ide z Calgary do Winnipegu, zmluva na 2 roky

Fínsky hráč Jussi Jokinen sa pokúša streliť gól Foto: TASR/AP Photo

Winnipeg súčasne podpísal zmluvy aj s útočníkom Alexejom Ponikarovským a obrancom Derekom Meechom.

Winnipeg 3. júla (TASR) - Kanadský hokejový klub Winnipeg Jets podpísal so skúseným centrom Oli Jokinenom zmluvu na dva roky. Tridsaťtriročný fínsky reprezentant mal v minulej sezóne s Calgary Flames kontrakt na 3 miliónov dolárov, pričom zaznamenal 23 gólov a 38 asistencií.

Jokinen v minulosti obliekal v zámorskej profisúťaži dresy Los Angeles Kings, New Yorku Islanders, Floridy Panthers, Phoenixu Coyotes a New Yorku Rangers, pričom počas sezóny 2009/2010 si ho vyžiadali Flames.

Na bývalého fínskeho spoluhráča z Floridy má trochu trpké spomienky slovenský hokejista Richard Zedník. Vo februári 2008 ho totiž Jokinen v zápase s Buffalom nešťastne zasiahol nožom korčule do krku a Zedník len vďaka okamžitej pomoci nevykrvácal.

Winnipeg súčasne podpísal zmluvy aj s útočníkom Alexejom Ponikarovským a obrancom Derekom Meechom. Jokinen dal 20 alebo viac gólov v základnej časti v siedmich zo 14 sezón strávených v NHL. Flames po odchode Jokinen zaplnili dieru českým centrom Jiřím Hudlerom, ktorý súhlasil so štvorročnou spoluprácou za 16 miliónov dolárov.

Hudler náhradou za Jokinena, center Calgary dostane za 4 roky 16 miliónov USD

Klub Calgary Flames získal do svojich služieb Jiřího Hudlera. Český center, ktorý počas doterajšej sedemročnej kariéry v NHL pôsobil len Detroite Red Wings, sa upísal "plameňom" na štyri roky za 16 miliónov dolárov. Flames v posledných troch sezónach skončili vždy už po základnej časti.

Dvadsaťosemročný Hudler, ktorý v minulej sezóne v drese červených krídiel zaznamenal 25 gólov a rovnaký počet asistencií, má v Calgary zaplniť dieru po fínskom centrovi Oli Jokinenovi. Víťaz Stanleyho pohára s Detroitom z ročníka 2007/2008 bude v kádri Flames tretím českým legionárom po "zelenáčovi" Romanovi Horákovi a Romanovi Červenkovi, ktorý prišiel v máji z Avangardu Omsk.

V doterajšej kariére v NHL má Hudler, ktorého Detroit draftoval v roku 2002, na konte 409 zápasov (87 gólov + 127 asistencií). V play-off pridal ďalších 66 duelov s 33 bodovou bilanciou (12+21). V sezóne 2009/2010 pôsobil rok v Kontinentálnej hokejovej lige, ale potom sa vrátil do tímu Red Wings, s ktorým sa dohodol na dvojročnej zmluve za 5,75 milióna USD.

"Získali sme skvele technicky vybaveného a dynamického hráča. Má perfektnú strelu, patrí medzi najnebezpečnejších pri hre päť na päť. Vytvára šance ako sebe, tak aj svojim spoluhráčom. Sme nesmierne radi, že se nám podarilo ho priviesť," povedal generálny manažér Calgary Jay Feaster, ktorý do kádra pred novou sezónou získal aj ofenzívneho obrancu Denisa Widemana. Po výmene s Washingtonom s ním uzavrel päťročný kontrakt na 26,25 milióna USD.