Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Silné búrky v Česku priniesli desaťtisíce bleskov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Rozsiahla búrka, ktorá sa večer prehnala cez Prahu a stredné Čechy ďalej na východ, so sebou priniesla aj nadpriemerný počet bleskov.

Praha 3. júla (TASR) - Českou republikou sa v noci nadnes prehnali od západu silné búrky. Priniesli so sebou desaťtisíce bleskov, polámali stromy, zaplavili cesty a pripravili o elektrinu desiatky domácností.

Ráno búrky doznievali na severovýchode Čiech a smerovali ďalej do Poľska, informoval spravodajský server iDnes.cz s odvolaním sa na meteorológa Stanislava Racka. Ďalšia vlna hromov a bleskov však príde do ČR už popoludní a podľa meteorológa zasiahne východ Čiech, Moravu a Sliezsko.

Rozsiahla búrka, ktorá sa večer prehnala cez Prahu a stredné Čechy ďalej na východ, so sebou priniesla aj nadpriemerný počet bleskov. Meteorológovia ich zaznamenali za uplynulých 24 hodín až 41.000.

Ojedinele spadlo až 40 milimetrov zrážok, čo zodpovedá 40 litrom na meter štvorcový. Takéto množstvo vody môže spôsobiť bleskové záplavy. V okrese Náchod ráno prívalové dažde zaplavili niektoré cesty a taktiež železničný prejazd v Jaroměři na výpadovke na Trutnov. Stromy a vetvy popadané do vedenia navyše spôsobili poruchy na vedeniach vysokého aj nízkeho napätia.

V Libereckom kraji mali hasiči kvôli búrkam v noci a ráno 21 výjazdov k stromom, ktoré spadli na cesty.