Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Šéfovia diplomacií Turecka a Grécka rokovali o migrantoch

Na archívnej snímke šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu. Foto: TASR/AP

OSN zaznamenala v septembri zvýšený počet migrantov prichádzajúcich z týchto dvoch krajín. Ide o doposiaľ najvyššie čísla od marca 2016.

Ankara 24. októbra (TASR) - Ministri zahraničných vecí Turecka a Grécka rokovali v utorok v Ankare o ilegálnych migrantoch a žiadateľoch o azyl. Podľa posledných štatistík totiž na územie Grécka prichádza čoraz viac ilegálnych migrantov z Turecka.

Agentúra AP pripomenula, že rokovanie Mevlüta Čavušogla a Nikosa Kotziasa zatieňoval nedávny verdikt gréckeho súdu, ktorý nevyhovel žiadosti Turecka o vydanie ôsmich tureckých policajtov obvinených zo spolupráce na vlaňajšom pokuse o štátny prevrat. Ankara vzápätí vyjadrila ostrý nesúhlas.

OSN zaznamenala v septembri zvýšený počet migrantov prichádzajúcich z Turecka do Grécka. Ide o doposiaľ najvyššie čísla od marca 2016, keď Ankara a Brusel uzavreli dohodu zameranú na obmedzenie toku migrantov do Európy.

Grécko s Turecko sú spojencami na úrovni Severoatlantickej aliancie. Tieto susedné štáty napriek tomu medzi sebou vedú vlečúce sa spory, napríklad o hraniciach v Egejskom mori, podmorskom ťažení či o rozdelení ostrova Cyprus.