Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Sarkozy vyhlásil na juhu krajiny najvyšší stupeň teroristickej hrozby

Francúzsky prezident a prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy (uprostred) počas prejavu pred židovskou súkromnou školou Ozar Hatorah v juhofrancúzskom meste Toulouse 19. marca 2012, kde ozbrojenec na skútri spustil streľbu. Foto: TASR/AP

Dôvodom je dnešný krvavý útok pri židovskej škole v juhofrancúzskom Toulouse. Neznámy strelec zabil tri deti a jedného dospelého muža.

Paríž 19. marca (TASR) - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy po dnešnom krvavom útoku pri židovskej škole v Toulouse zvýšil úroveň teroristickej hrozby na juhu krajiny na najvyšší možný stupeň.

Červený stupeň pohotovosti zahŕňa región Midi-Pyrénées (Juh-Pyreneje) a vyjadruje bezprostrednú hrozbu.

Vraždu rabína a troch detí, ktorých dnes zastrelil neznámy strelec, označil prezident za "národnú tragédiu". Uviedol, že páchateľom bol ten istý, ktorý minulý týždeň v oblasti Toulouse zastrelil troch vojakov. Pri všetkých útokoch bola použitá rovnaká zbraň.

Sarkozy, ktorý po útoku pricestoval do juhofrancúzskeho mesta, vyhlásil, že "antisemitský motív" zločinu sa zdá byť zrejmý. Prisľúbil, že bezpečnostné služby budú strážiť všetky náboženské školy, ako aj všetky židovské a moslimské náboženské budovy.

"Všetky dostupné prostriedky budú použité na zneškodnenie tohto zločinca," povedal Sarkozy s tým, že na vyšetrovanie bude osobne dohliadať minister vnútra Claude Guéant.

Prezident Sarkozy tiež oznámil, že do stredy prerušil svoju kampaň pred aprílovými a májovými voľbami.

V školách po celom Francúzsku budú v utorok o 11.00 h SEČ držať na pamiatku obetí minútu ticha.