Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Rosnefť znížila ťažbu ropy, dôvodom bola najmä kontaminácia Družby

Foto: TASR/AP

Najväčšia ropná spoločnosť sveta kótovaná na burze uviedla, že jej produkcia dosiahla v 2. kvartáli v priemere 4,62 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov).

Moskva 20. augusta (TASR) - Produkcia ruského ropného koncernu Rosnefť v 2. štvrťroku medzikvartálne klesla, pod čo sa veľkou mierou podpísal problém s kontamináciou ropy v ropovode Družba. Čiastočne však objem ťažby ovplyvnil aj fakt, že Rusko pokračuje v spoločnom programe s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzovaní produkcie.

Najväčšia ropná spoločnosť sveta kótovaná na burze uviedla, že jej produkcia dosiahla v 2. kvartáli v priemere 4,62 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Medziročne to predstavuje mierny rast o 0,3 %, v medzikvartálnom porovnaní je to však pokles o 2,7 %.

Zástupcovia firmy uviedli, že hlavným dôvodom boli dočasné obmedzenia zo strany prevádzkovateľa ropovodov Transnefť po tom, ako v apríli došlo k rozsiahlej kontaminácii ropovodu Družba organickými chloridmi. Tie sa používajú na zvýšenie produkcie suroviny, pred dodávkou ropovodom sa však musia odstrániť, pretože môžu poškodiť rafinérske zariadenia.

"Počas dočasných obmedzení pri odoberaní ropy ropovodnou sieťou Transnefti musela firma obmedziť produkciu o 1,7 milióna ton," uviedla spoločnosť. Rosnefť už skôr oznámila, že bude od Transnefti žiadať za spôsobené problémy kompenzácie.

Okrem toho sa na rozsahu ťažby čiastočne podieľal aj fakt, že Rusko je súčasťou programu obmedzovania produkcie, ktorého hlavnými hráčmi sú krajiny OPEC. Rosnefť sa na celkovej ruskej produkcii podieľa približne 40 %.