Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Roland Garros: Kužmová postúpila do 2. kola, čaká ju Svitolinová

Na snímke slovenská tenistka Viktória Kužmová, archívna snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Správu budeme aktualizovať.

Paríž 27. mája (TASR) - Slovenskej tenistke Viktórii Kužmovej vyšla premiéra v hlavnej súťaži ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V úvodnom kole na parížskej antuke vyradila šampiónku z roku 2010 Talianku Francescu Schiavoneovú 7:6 (2), 7:6 (2). Ďalšou súperkou víťazky EMPIRE Slovak Open v Trnave bude štvrtá nasadená Ukrajinka Jelina Svitolinová.

Pre Kužmovú je to tretí štart v hlavnom pavúku na niektorom z podujatí veľkej štvorky. Na tohtoročnom Australian Open i vlani na US Open skončila v 1. kole. Proti Schiavoneovej začala zverenka trénera Michala Mertiňáka skvele a po rýchlom brejku si vybudovala náskok 4:1. Za stavu 5:3 išla podávať na víťazstvo v sete. Schiavoneová, ktorá musela v tomto roku v Paríži absolvovať kvalifikáciu, síce v ďalších minútach vyrovnala na 5:5 a vynútila si tajbrejk. V ňom však vďaka agresívnej hre dominovala Kužmová.

V druhom dejstve talentovaná Slovenka otočila z 1:3 na 4:3. Ďalšie dve gemy sa však stali korisťou Schiavoneovej, ktorá sa za stavu 6:5 pri podaní súperky dostala k setbalu. Kužmová ho ale odvrátila skvelým stopbalom, podržala si servis a v tajbrejku taliansku veteránku jasne prevýšila. Po zápase si od divákov vyslúžila za predvedený výkon potlesk.

Mertiňák bol s vystúpením Kužmovej spokojný. "Bol to veľmi náročný zápas, na ktorý prišlo veľa fanúšikov. Schiavoneová v tomto roku toho príliš neuhrala, až tu v Paríži dokázala v kvalifikácii vyhrať tri zápasy. Na Roland Garros sa dokáže vždy vybičovať k dobrému výkonu. Bolo to veľmi vyrovnané stretnutie, v ktorom Viky skvele zvládla koncovky oboch setov. V tajbrejkoch je psychicky silná, verí si v nich, čo potvrdila aj vo fedcupovom zápase proti Bielorusku v Minsku i na EMPIRE Slovak Open v Trnave. V tomto roku má v tajbrejkoch vysoko pozitívnu bilanciu. V ďalšom kole proti Svitolinovej môže hrať oveľa uvoľnenejšie ako dnes, nemá čo stratiť," povedal pre TASR bývalý deblový špecialista a finalista Davisovho pohára z roku 2005.


ženy - dvojhra - 1. kolo:

Viktória KUŽMOVÁ (SR) - Francesca Schiavoneová (Tal.) 7:6 (2), 7:6 (2)