Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Rokuje sa o dohode o obchode so zbraňami

Foto: TASR/AP

Rozhovory potrvajú pod záštitou OSN takmer celý mesiac - od 2. do 27. júla.

New York 3. júla (TASR) - Delegáti z celého sveta sa zišli v pondelok v New Yorku na rokovaniach o prvej záväznej dohode o regulácii celosvetového trhu so zbraňami, ktorý dosahuje hodnotu vyše 60 miliárd dolárov ročne.

Rozhovory potrvajú pod záštitou OSN takmer celý mesiac - od 2. do 27. júla. Už na začiatku však spor okolo štatútu palestínskej delegácie naznačil ťažkosti, aké môžu rokovania blokovať, uviedli diplomati OSN.

Podľa stúpencov dosiahnutia dohovoru zatieňujú rozhovory aj súčasné konflikty v Sýrii i inde, ktoré delegátom pripomínajú naliehavosť situácie.

Veľká časť diskusií sa v úvode točila okolo ruských dodávok zbraní do Sýrie, kde pri 16-mesačnom potláčaní protivládnych protestov zahynulo vyše 10.000 ľudí. Rusko však nie je jediným vinníkom pri jednom z mnohých konfliktov podnecovaných neregulovanými dodávkami zbraní, zdôraznili aktivisti. Sýrskemu režimu pomohli aj západné krajiny: v uliciach v krajine vidno i tanky, ktoré pochádzajú zo Slovenska a ktoré modernizovalo Taliansko, uviedol predstaviteľ Amnesty International (AI) Brian Wood.

Aktivisti za kontrolu zbrojenia uviedli, že v dôsledku ozbrojeného násilia zomrie vo svete každú minútu jeden človek. Na zabránenie tomu, aby nelegálne predávané zbrane prúdili do oblastí konfliktov, je podľa nich potrebný celosvetový dohovor.

Väčšina členských štátov OSN podporuje silnú dohodu. Ak sa im ju podarí presadiť, všetci signatári by museli dohliadať na dodržiavanie dohovoru výrobcami zbraní a podniknúť kroky na to, aby zabránili pôsobiť nelegálne konajúcim obchodníkom na ich území.

Nie je isté, že rokovania skutočne prinesú dohodu, nieto ešte dobrú, konštatovala agentúra Reuters. Vo februári prípravné rozhovory takmer stroskotali na procedurálnych a iných sporoch. USA a ďalším krajinám sa napokon podarilo zaistiť, že dohovor musí byť schválený jednomyseľne, teda ktorákoľvek krajina by ho mohla sama vetovať.

Medzi jednotlivými krajinami pretrvávajú hlboké rozpory v kľúčových otázkach, pričom niektorí z najväčších vývozcov zbraní sa so spojencami snažia dohovor oslabiť, tvrdia aktivisti. USA, Čína, Sýria a Egypt napríklad presadzujú vyňatie munície z dohody. Čína žiada výnimku ručné strelné zbrane a niektoré štáty Blízkeho východu sú proti tomu, aby kritériom umožnenia dodávok zbraní bolo dodržiavanie noriem v oblasti ľudských práv.

Ak by nedošlo ku konsenzu, krajiny podporujúce silnú dohodu by ju mohli predložiť 193-člennému Valnému zhromaždeniu OSN na prijatie dvojtretinovou väčšinou hlasov, uviedol Wood.

"Je absurdnou a smrtiacou realitou, že v súčasnosti máme celosvetové predpisy pokrývajúce obchod s ovocím a dinosaurími kosťami, nie však obchod so zbraňami a tankami," uviedol riaditeľ kampane Control Arms Jeff Abramson.