Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

R.Fico podľa R.Kaliňáka zreje ako víno

Foto: TASR/Tomáš Halász

Odchádzajúci minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) veľmi Ficovej premene neverí. "Každý sa môže zmeniť, ale keď je to bližšie k 50-tke, tam som trochu skeptickejší," povedal Lipšic.

Bratislava 18. marca (TASR) - Budúci premiér Robert Fico (Smer-SD) je ako dobré slovenské víno, ktoré vekom zreje. Myslí si to podpredseda sociálnych demokratov Robert Kaliňák, podľa ktorého je Fico dnes v najlepšej forme. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike tak reagoval na otázku, či je dnes Fico iný ako v minulosti.

Odchádzajúci minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) veľmi Ficovej premene neverí. "Každý sa môže zmeniť, ale keď je to bližšie k 50-tke, tam som trochu skeptickejší," povedal Lipšic. Očakáva, že s pribúdajúcimi problémami vo vláde nebude Fico až taký ústretový. Pre Lipšica bude zaujímavé sledovať aj to, čo bude s justíciou a so šéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom. Aj to podľa neho niečo naznačí o tom, či sa Fico skutočne zmenil, alebo svoju zmenu iba hrá.

Lipšic je tiež skeptický pri Kaliňákovom tvrdení, že nová vláda je pripravená podporiť aj opozičné návrhy zákonov. Odvoláva sa pritom na bývalú Ficovu vládu. Počas nej vtedajšia koalícia podľa Lipšica neumožnila schválenie žiadneho opozičného návrhu, no časom si ho osvojila, predložila a schválila.

Kaliňák zdôraznil, že nová vláda mieni robiť politiku úprimne. Zákony chce mať predrokované, najmä pokiaľ ide o tie, ktoré si vyžadujú na schválenie ústavnú väčšinu. Jedným z nich je zrušenie trestnoprávnej imunity. Kaliňák potvrdil, že tento návrh sa dostane do programového vyhlásenie vlády. Lipšic ocenil, že Smer-SD v tejto veci zmenil názor a že dnes teda zrušenie podporuje. "Ide totiž o rovnosť pred zákonom," podotkol.

Podpredseda Smeru-SD zároveň pripustil, že bude minister vnútra. Jeho stranícky kolega Marek Maďarič by sa podľa neho mohol vrátiť na čelo rezortu kultúry a Miroslav Lajčák na ministerstvo zahraničných vecí. "Miroslav Lajčák bol skvelým ministrom. Ak on bude chcieť spolupracovať, tak sa budeme tešiť. To isté platí u Mareka Maďariča," povedal Kaliňák, ktorý by Maďaričovu nomináciu jednoznačne podporoval.

Pokiaľ ide o Petra Kažimíra ako možného ministra financií, Kaliňák povedal, že sa v strane venuje aj tejto oblasti, preto je "prirodzeným hlavným kandidátom". Kaliňák zároveň potvrdil, že budúca vláda bude kombináciou straníkov aj odborníkov. Pripustil tiež zlučovanie ministerstiev. O menách ešte hovoriť nechce, dôležité je podľa neho nastaviť to tak, aby to bolo pre Slovensko prospešné.