Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Rakúski moslimovia podávajú trestné oznámenie na Stracheho

Heinz-Christian Strache, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Heinz-Christian Strache je predsedom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Viedeň 21. marca (TASR) - Organizácia zastupujúca rakúskych moslimov v stredu oznámila, že podáva trestné oznámenie na tamojšieho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho pre podozrenie, že podnecoval nenávisť voči osobám tohto vierovyznania. Konkrétne ide o jeho výroky, ktoré odzneli minulý štvrtok počas prezentácie knihy kritizujúcej islam od kontroverzného nemeckého autora Thila Sarrazina, informovala tlačová agentúra APA.

Strache, ktorý je predsedom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), vtedy povedal, že vo viedenských materských školách "majú byť nenávistnými kázňami z detí vychovávaní mučeníci". V inej vete zase hovoril o percentuálnom podiele moslimských spoluobčanov a pomeroch ako v občianskej vojne.

"Po teroristických útokoch na Novom Zélande sme ako Islamské spoločenstvo veriacich (IGGÖ) povedali: Stačilo. A výroky vicekancelára sú jeden veľký prešľap, ktorý viac nemôžeme strpieť," vyjadril sa predseda spomínanej organizácie Ümit Vural. Narážal pritom na minulotýždňovú streľbu v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, ktorá si vyžiadala 50 mŕtvych a desiatky zranených.

Z pohľadu IGGÖ môžu byť Stracheho slová vnímané ako nabádanie na násilie voči moslimom a ich zariadeniam. "Nikto nestojí nad zákonom, kariéra žiadneho politika nie je dôležitejšia ako sociálny zmier v našej krajine," citovala APA vyhlásenie Vurala.