Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Prokuratúra žiada potvrdiť verdikt v procese s Tymošenkovou

Julia Tymošenková Foto: TASR/AP

Vina bývalej premiérky v prípade zneužitia právomocí bola preukázaná, uviedla zástupkyňa žaloby na dnešnom pojednávaní.

Kyjev 21. augusta (TASR) - V odvolacom procese s uväznenou ukrajinskou opozičnou vodkyňou Juliou Tymošenkovou žiada prokuratúra potvrdenie sedemročného trestu odňatia slobody. Vina bývalej premiérky v prípade zneužitia právomocí bola preukázaná, uviedla zástupkyňa žaloby na dnešnom pojednávaní.

Obhajcovi 51-ročnej političky naproti tomu odvolací súd vyzvali, aby zrušil verdikt z vlaňajšieho procesu, ktorý bol podľa kritikov politicky motivovaný a ktorý viedol k zhoršeniu vzťahov Ukrajiny s Európskou úniou a USA.

Prokuratúra dnes zopakovala obvinenia, že Tymošenková poškodila štát, keď ako premiérka uzatvorila z Ruskom nevýhodnú zmluvu o dodávkach zemného plynu. Dôkazy predložené na vlaňajšom súdnom procese podľa nej potvrdili, že spôsobila štátu obrovskú škodu.

Tymošenková, ktorá sa na pokračujúcom pojednávaní v Kyjeve nezúčastnila, keďže podstupuje liečbu zdravotných problémov s chrbticou v Charkove, popiera zradu národných záujmov s tým, že je obeťou pomsty svojho rivala, prezidenta Viktora Janukovyča.

Tymošenkovej právni zástupcovia na odvolacom konaní minulý týždeň argumentovali tým, že ich mandantka viedla rokovania o zmluve o dodávkach plynu s Ruskom v roku 2009 ako premiérka, teda išlo o politický akt, a nie trestný čin.

Sudcovia po dnešnom pojednávaní odišli zvažovať svoje rozhodnutie, ktoré opoziční predstavitelia a obhajcovia očakávajú až v polovici septembra.

Tymošenková sa bude môcť následne podať žalobu na Európsky súd pre ľudské práva. Ten 28. augusta prerokuje v prvom pojednávaní zákonnosť jej vyšetrovacej väzby.

Súd v Charkove medzitým vedie s Tymošenkovou druhý proces, v ktorom je politička obvinená zo sprenevery a daňových únikov ešte z obdobia v 90. rokoch minulého storočia, keď bola podnikateľkou.