Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Priemyselným výrobcom klesli ceny vo februári o vyše 15 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pokles cien zaznamenali štatistici aj v cenách poľnohospodárskych výrobkov. Tie boli vo februári medziročne nižšie o 16,3 %. Ceny rastlinných výrobkov klesli o 28 %, ceny živočíšnych výrobkov o 3,6 %.

Bratislava 28. marca (TASR) - Výrobné ceny priemyselných výrobcov klesali druhý mesiac po sebe a vo februári sa medziročne prepadli dokonca dvojciferne o viac ako 15 %. Najvýraznejší vplyv na celkový výsledok mali o tretinu lacnejšie energie aj opätovne zaznamenaný pokles vo výrobe dopravných prostriedkov. Pokračoval aj pokles cien poľnohospodárskych výrobkov, informoval vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

K celkovému poklesu cien priemyselných výrobcov o 15,8 % prispel najmä pokles cien v energetike až o 32,7 %. Utlmovali aj ceny v silných výrobných odvetviach, a to vo výrobe dopravných prostriedkov o 2,2 %, vo výrobe kovov o 5,4 % a tiež vo výrobe potravín, nápojov a tabaku o 2,1 %. Prvýkrát zaznamenala pokles cien aj výroba z gumy a plastu o 1,1 %. Zvyšovanie cien pretrvalo v dodávke vody o 7,4 %. V medzimesačnom porovnaní ceny poklesli o 5,4 %. Ceny priemyselných výrobcov za export boli medziročne nižšie o 2,2 %, medzimesačne klesli o 0,2 %.

Pokles cien zaznamenali štatistici aj v cenách poľnohospodárskych výrobkov. Tie boli vo februári medziročne nižšie o 16,3 %. Ceny rastlinných výrobkov klesli o 28 %, ceny živočíšnych výrobkov o 3,6 %. Z rastlinných výrobkov sa znížili ceny obilnín o 31,4 % a ceny olejnatých semien a plodov o 27 %.

Naopak, vyššie ceny zostali pri zelenine, ovocí, orechoch a koreninách o 41,3 %, pri zemiakoch o 19 %. Zo živočíšnych výrobkov vzrástli ceny jatočných ošípaných o 13,3 %, klesli ceny kravského mlieka o 14,4 %. Od začiatku roka klesli ceny poľnohospodárskych výrobkov v priemere o 16,3 % vplyvom nižších cien rastlinných výrobkov o 25,9 % a živočíšnych výrobkov o 5,4 %.

Vo februári medziročne vzrástli ceny stavebných prác o 5,1 %. Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve boli ale vo februári medziročne nižšie o 1,7 %, keď klesali šiesty mesiac sa sebou. V porovnaní s januárom boli ceny nižšie o 0,2 %. V súhrne od začiatku roka boli ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve medziročne vyššie o 1,9 %.