Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Prezident Asad vyjadril ľútosť nad zostrelením tureckého lietadla

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Sýria tvrdí, že lietadlo zostrelila v sebaobrane vo svojom vzdušnom priestore.

Istanbul 3. júla (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad uviedol, že nedovolí, aby napätie s Tureckom prerástlo do otvoreného boja. V rozhovore pre turecké noviny vyjadril ľútosť, že sýrske sily zostrelili minulý mesiac turecké vojenské lietadlo.

"Zistili sme až po zostrelení, že (lietadlo) patrilo Turecku. Hovorím na sto percent 'bodaj by sme ho nezostrelili'," citovali dnes Asada noviny Cumhuriyet.

Turecko zvýšilo vojenskú aktivitu pozdĺž svojej južnej hranice, odkedy Sýria zostrelila turecký stroj nad Stredozemným morom 22. júna. Ankara deklarovala, že bude konať "rozhodne".

Na otázku, či napätie medzi oboma krajinami môže viesť k vojne, Asad povedal: "Nedovolíme, aby sa (napätie) zmenilo do otvoreného boja medzi krajinami, čo by ublížilo obom."

Konštatoval ďalej, že Sýria nepresunula a nepresunie k tureckým hraniciam vojenské sily, bez ohľadu na kroky, ktoré prijíma turecká vláda.

Noviny neuviedli, kedy presne k rozhovoru došlo, Asad však reagoval na sobotňajšie medzinárodné rokovanie o Sýrii v Ženeve, ktoré sa konalo pod záštitou medzinárodného sprostredkovateľa Kofiho Annana.

Sýria tvrdí, že lietadlo zostrelila v sebaobrane vo svojom vzdušnom priestore. Turecko pripúšťa, že stroj na pár minút neúmyselne prenikol do sýrskeho priestoru, zostrelený však bol v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Asad povedal, že Sýria sa nebude vyhýbať ospravedlneniu, ak sa ukáže, že k zostreleniu došlo podľa tureckej verzie.

"Lietadlo použilo koridor, ktoré predtým trikrát použili izraelské lietadlá. Vojaci ho zostrelili, pretože sme ho nevideli na našom radare a pretože neboli poskytnuté informácie."

"Samozrejme, možno by som bol rád, ak by to bolo izraelské lietadlo," dodal.