Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Poslanci by mali o zvýšení daní hlasovať už dnes

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrh na zmenu zákona o dani z príjmov z dielne rezortu financií počíta s plošným zvýšením sadzby dane z príjmov pre právnické osoby zo súčasných 19 % na 23 %.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Zástupcovia obyvateľov v parlamente v týchto hodinách ukončujú viac ako dvojdňovú debatu o zmene v systéme daní. Opisom útrap kapitalizmu vo Veľkej Británii začiatkom 20. storočia začal rozpravu šiesteho dňa ôsmej schôdze NR SR vládny politik Miroslav Číž (Smer-SD).

Po ňom budú nasledovať už len dvaja jeho kolegovia z opozičných lavíc, Jozef Mihál (SaS) a Jozef Viskupič (OĽaNO), pričom práve opoziční politici dominovali celej rozprave. Tí vyzdvihovali prínosy rovnej dane a pri jej zrušení varovali pred odchodom firiem z krajiny a znížením hospodárskeho rastu. "Rovná daň na Slovensku bola a je symbolom úspechu," konštatoval Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

Návrh na zmenu zákona o dani z príjmov z dielne rezortu financií počíta s plošným zvýšením sadzby dane z príjmov pre právnické osoby zo súčasných 19 % na 23 %. Fyzickým osobám zarábajúcim mesačne viac ako 3300 eur zase zdanenie vzrastie z 19 % na 25 %. Zároveň sa má pre vybraných ústavných činiteľov, ku ktorým patria poslanci, členovia vlády aj prezident, zaviesť dodatočná osobitná sadzba dane vo výške 5 %.

Legislatíva počíta aj s obmedzením možnosti uplatnenia 40-% paušálnych výdavkov na maximálnu hodnotu 5040 eur ročne, čo predstavuje 420 eur mesačne. Takisto sa navrhuje zrušenie možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností. Ministerstvo financií očakáva od navrhovaných zmien v daňovom systéme pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy na úrovni približne 500 miliónov eur ročne.