Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia

Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Irán oznámil, že vo vzdušnom priestore nad mestom Isfahán bolo v piatok skoro ráno zostrelených niekoľko menších letiacich predmetov.

Peking/Maskat 19. apríla (TASR) - Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Čína zaznamenala relevantné správy a je proti akémukoľvek konaniu, ktoré ešte viac stupňuje napätie," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

Omán, ktorý dlhodobo plní funkciu sprostredkovateľa medzi Teheránom a Západom, v piatok odsúdil "izraelské útoky" na Irán. Reagoval na správy iránskym médií o výbuchoch v okolí mesta Isfahán. "Omán takisto odsudzuje a kritizuje opakované vojenské útoky Izraela v oblasti," uviedlo ománske ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X.

Irán oznámil, že vo vzdušnom priestore nad mestom Isfahán bolo v piatok skoro ráno zostrelených niekoľko menších letiacich predmetov. Viaceré americké médiá s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády hlásili, že na Irán zaútočil Izrael v odvete za víkendový útok Iránu na izraelské územie.