Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Olympijské hry v Londýne lákali aj počítačových útočníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Útočníci si vybrali za cieľ najmä sociálne siete, pričom sa zamerali hlavne na mobilné zariadenia zasielaním spamových správ a podvodných webových stránok vzťahujúcich sa k OH.

Bratislava/Londýn 18. augusta (TASR) - Počas júla tohto roka boli zaznamenané viaceré počítačové útoky vzťahujúce sa k prebiehajúcim Olympijským hrám (OH) v Londýne. Útočníci si vybrali za cieľ najmä sociálne siete, pričom sa zamerali hlavne na mobilné zariadenia zasielaním spamových správ a podvodných webových stránok vzťahujúcich sa k OH. Vyplýva to z výsledkov júlovej štúdie informačnej bezpečnosti Symantec Intelligence Report.

"Obdobne ako pred Olympiádou v Pekingu v roku 2008 alebo v priebehu Majstrovstiev sveta vo futbale v Juhoafrickej republike v roku 2010 boli útoky zamerané na sociálne siete a spameri využili zvýšený záujem používateľov sociálnych sietí o tieto športové udalosti," priblížil bezpečnostný expert Symantecu Jakub Jiříček.

Bol zachytený napríklad podvodný e-mail, ktorý informoval o dopingovom škandále a pri kliknutí na priložený link sa namiesto spustenia videa infikoval počítač používateľa. Vzniklo tiež mnoho falošných webových stránok, ktoré obsahovali ponuky na rôzne podvodné súťaže a výhry.

"Našou snahou je neustále varovať používateľov pred ľahkovážnym klikaním na podozrivé linky a e-maily a poskytovaním svojich osobných údajov. Dôveryhodná stránka by mala byť šifrovaná a zabezpečená SSL certifikátom a v neposlednom rade by mali používatelia pravidelne aktualizovať svoj bezpečnostný software," upozornil Jiříček.

Počet spamov sa celosvetovo v júli oproti júnu mierne zvýšil. Najväčšia časť (17 %) pochádza z Indie, ďalej zo Saudskej Arábie (13,6 %), Brazílie (5,2 %) a z Vietnamu (5,1 %). Najviac spamovanou krajinou je Saudská Arábia, ktorá so 79 % predbehla Maďarsko. V USA bolo odhalených 67,7 % spamov zo všetkých mailov, v Anglicku ich bolo 68,5 %.