Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Odvážna Nyadová musela ukončiť svoj pokus o preplávanie 166 km

Plavkyňa Diana Nyad Foto: TASR/AP

Z Havany chcela preplávať až na Floridu bez ochrannej klietky proti žralokom.

Miami 21. augusta (TASR) - Americká vytrvalostná plavkyňa Diana Nyadová musela vzdať svoj štvrtý a pravdepodobne aj posledný pokus o prekonanie rekordu a odplávanie 166 kilometrov medzi Havanou a Florida Keys bez ochrannej klietky proti žralokom.

Šesťdesiatdvaročná Američanka, ktorá musela bojovať s búrkami a medúzami, odštartovala z Kuby v sobotu a vo vode strávila viac ako 60 hodín.
Nyadová po vytiahnutí z vody a ukončení ďalšieho pokusu o preplávanie vzdialenosti medzi Kubou a Floridou
Foto: TASR/AP


Šéf jej podporného tímu, ktorý tvorilo päť sprievodných lodí, Mark Sollinger uviedol, že silný a extrémne ťažký Golfský prúd ju vychýlil z kurzu.

Nyadová mala v pláne v utorok doraziť na súostrovie Florida Keys. No po vychýlení z pôvodného kurzu by jej to v momente, keď svoj pokus vzdala, trvalo ďalších 28 až 40 hodín.

Nyadová sa už niekoľkokrát pokúšala o preplávanie tejto trasy. V lete 2010 jej pokus znemožnilo nepriaznivé počasie. Pred rokom jej pokus negatívne ovplyvnil astmatický záchvat a pri ďalšej snahe ju z vody vyhnali bolestivé a nebezpečné zranenia od medúz. Proti medúzam si Nyadová tentokrát pripravila aj nový plavecký oblek, ktorý má otvory iba pre oči, nos a ústa.

Nyadová sa po prvý raz pokúsila túto trať zaplávať už v roku 1978 ako 28-ročná. Vtedy ju však pri neúspešnom pokuse chránila klietka proti žralokom.