Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Uruguajských ošetrovateľov už obvinili zo zabitia v 16 prípadoch

Uruguajská polícia sa vyšetrovaniu prípadu začala venovať na základe anonymného podnetu pred dvoma mesiacmi.

Montevideo 19. marca (TASR) - Obvinenie zo zabitia v predbežne 16 prípadoch vzniesol vyšetrujúci sudca v Uruguaji voči dvom tamojším ošetrovateľom, ktorí sa priznali, že z ľútosti pomohli trpiacim pacientom na druhý svet.

Uruguajská polícia sa vyšetrovaniu prípadu začala venovať na základe anonymného podnetu pred dvoma mesiacmi.

Jestvujú indície, že ošetrovatelia môžu mať na svedomí viac ako 50 životov, podľa nepotvrdených mediálnych informácií odvolávajúcich sa na policajné zdroje však až do 200 obetí.

Obvinení štyridsiatnici pracovali na jednotkách intenzívnej starostlivosti v dvoch renomovaných nemocniciach v Montevideu, poznali sa, avšak nekonali spoločne. Každý z nich používal na eutanáziu iné metódy. Medzi tými zverejnenými boli napríklad dávky morfia alebo vpichnutie injekcie s obsahom vzduchu.

Ich obeťami boli síce pacienti vo vážnom stave, nie však v ohrození života.

Sudca Rolando Vomero uviedol, že zadržaní konali podľa vlastných slov z "piety", nechceli vraj vidieť ďalšie utrpenie ťažko chorých. Vyšetrovatelia sa však na rozdiel od právnej zástupkyne jedného z páchateľov nedomnievajú, že za sériou zločinov stál stres na pracovisku, ale skôr značná miera starostlivosti, ktorú obete potrebovali.

V súvislosti s kauzou došlo aj k zadržaniu jednej zdravotnej sestry, ktorá mala čosi vedieť o konaní kolegov.