Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Finančné inštitúcie v SR čakajú pri predschválených úveroch zmeny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novelou zákona sa má upraviť výnimka z povinnosti overovania informácií súvisiacich s príjmom spotrebiteľa v SP pri tzv. predschválených úveroch.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Finančné inštitúcie čakajú pri predschválených úveroch zmeny. Upraviť sa má výnimka pri overovaní príjmu spotrebiteľa v Sociálnej poisťovni (SP). Vyplýva to z novely zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, ktorá prinesie aj ďalšie zmeny. Právnu normu z dielne Ministerstva financií SR posunul parlament do druhého čítania.

Novelou zákona sa má upraviť výnimka z povinnosti overovania informácií súvisiacich s príjmom spotrebiteľa v SP pri tzv. predschválených úveroch. "V prípade zákonom splnených náležitostí veriteľ môže ponúkať predschválené úvery iba svojim dlhodobým klientom, u ktorých si môže preukázateľne preveriť ich príjem," uvádza sa v novele z dielne rezortu financií.

Upraviť sa má tiež financovanie motorových vozidiel, keďže sa súčasne mení aj zákon o spotrebiteľských úveroch. "Zavádza sa legislatívna úprava, ktorá sa týka najmä financovania pri motorových vozidlách, spôsobom, aby sa spotrebiteľovi na konci splácania úveru umožnilo rozhodnúť, ako s nadobudnutým automobilom naloží, napríklad zaplatením poslednej splátky alebo vrátením lízingovej spoločnosti," píše sa v novele zákona.

Právnou normou sa mení aj zákon o povinnom zmluvnom poistení, pričom sa navrhuje mierne zvýšiť minimálne poistné. Sumy by mali zohľadňovať zmeny európskeho indexu spotrebiteľských cien zahŕňajúceho všetky členské štáty, ktorý zverejnil Eurostat.

Ministerstvo financií v novele nakoniec upustilo od pôvodného zámeru, aby banky plošne poskytovali štátu údaje z bankových účtov podnikateľov. "Z dôvodu prebiehajúcej rozsiahlej odbornej diskusie k problematike plošného poskytovania údajov, ktoré sú predmetom bankového tajomstva, Ministerstvo financií SR uvedené ustanovenie zo zákona o bankách vypustilo," zdôvodnil rezort ešte v rámci pripomienkového konania.