Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Nový Zéland zákazal predaj automatických a poloautomatických zbraní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko

Vláda pristúpila k zákazu automatických a poloautomatických zbraní po tom, čo austrálsky extrémista B. Tarrant zabil 15. marca v dvoch mešitách v meste Christchurch 50 ľudí a ďalších 50 osôb zranil.

Wellington 21. marca (TASR) - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vo štvrtok vyhlásila, že v krajine bude zakázaný predaj a používanie útočných pušiek a poloautomatických zbraní. Informovala o tom agentúra AFP.

Novozélandská vláda pristúpila k zákazu automatických a poloautomatických zbraní po tom, čo austrálsky extrémista Brenton Tarrant zabil 15. marca v dvoch mešitách v meste Christchurch 50 ľudí a ďalších 50 osôb zranil.

"Vyhlasujem, že Nový Zéland zakáže všetky vojenské poloautomatické zbrane. Takisto zakážeme aj útočné pušky," povedala Ardernová s tým, že jej vláda vykoná opatrenia, aby nedošlo k hromadnému nákupu takýchto zbraní, kým nová zákonná úprava nevstúpi do platnosti.

Ardernová tiež povedala, že zakázané budú aj veľkokapacitné zásobníky a urýchľovače paľby typu "bump stock", ktoré umožňujú, aby poloautomatická zbraň fungovala ako plnoautomatická a vystrelila tak stovky nábojov za minútu.

"Jednoducho povedané, všetky poloautomatické zbrane ako tie, ktoré boli použité pri piatkovom teroristickom útoku, budú v tejto krajine zakázané," povedala novozélandská premiérka.

Novozélanďanky vyzvali zahaliť si vlasy na znak solidarity s moslimkami



Novozélandská polícia vo štvrtok priznala, že páchateľa útokov v mešitách v meste Christchurch obvinila aj z vraždy osoby, ktorá je nažive.

Nesprávne meno sa objavilo v spise pripravenom pre prvý súdny proces s páchateľom obvineným z vraždy v súvislosti s teroristickými útokmi v Christchurchi, vysvetlil hovorca polície. Dodal, že polícia už komunikovala s osobou, ktorej meno bolo omylom uvedené v súdnom protokole, a ospravedlnila sa za svoj omyl.

Hovorca polície Mike Bush vo štvrtok oznámil aj to, že polícia už identifikovala všetkých 50 obetí streľby v mešitách. Dodal, že všetky rodiny dostali príslušné oficiálne oznámenie a budú im vydané telá, aby ich mohli pochovať.

Nový Zéland si v piatok dvoma minútami ticha uctí pamiatku obetí streľby v mešite Al Noor v štvrti Riccarton a v mešite v moslimskom centre v štvrti Linwood.

Okrem toho je obyvateľkám ostrovného štátu adresovaná výzva, aby si túto sobotu - podobne ako novozélandská premiérka Jacinda Ardernová - na znak solidarity s obeťami, pozostalými i celou moslimskou komunitou zahalili vlasy šatkou.

Táto iniciatíva sa zrodila na sociálnej sieti Facebook túto stredu a jej cieľom je vrátiť moslimkám na Novom Zélande sebadôveru. Mnohé z nich sa totiž boja ísť po vonku v oblečení, na ktorého základe je možné identifikovať ich náboženskú príslušnosť.

Predpokladaný páchateľ, 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant, bol minulú sobotu obvinený z vraždy a momentálne je vo väzbe v špecializovanom zariadení v blízkosti mesta Christchurch. Pred súd predstúpi znova 5. apríla.