Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Nový nemecký prezident dnes urobil prvé personálne rozhodnutia

Joachim Gauck Foto: TASR/AP

Hovorcom nemeckého prezidenta bude takisto v súlade s očakávaniami doterajší Gauckov hovorca Andreas Schulze.

Berlín 19. marca (TASR) - Novozvolený nemecký prezident Joachim Gauck urobil dnes prvé rozhodnutia personálneho charakteru.

V súlade s očakávaním vymenoval svojho dlhoročného spolupracovníka, teológa a právnika Davida Gilla do funkcie štátneho tajomníka povereného vedením Úradu spolkového prezidenta. Gillov predchodca v tejto funkcii Lothar Hagebölling odišiel do dôchodku. Zo spolkovej krajiny Sasko pochádzajúci nový štátny tajomník pôsobil naposledy ako zástupca splnomocnenca Rady evanjelickej cirkvi v Nemecku. Teraz bude stáť na čele viac ako 170-členného kolektívu úradu, ktorý má na starosti nielen poradnú činnosť, ale aj prípravu vystúpení hlavy štátu, či jeho kontakty s vládnymi činiteľmi.

Hovorcom nemeckého prezidenta bude takisto v súlade s očakávaniami doterajší Gauckov hovorca Andreas Schulze. Jeho predchodkyňu vo funkcii Petru Dirollovú, ktorá pracovala pre exprezidenta Christiana Wuffa, uvoľnili z funkcie.

Joachim Gauck sa už v sídle hlavy štátu stretol podľa informácií tlačového odboru so spolupracovníkmi, ktorým načrtol priority svojho pôsobenia v najvyššej ústavnej funkcii.