Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Nevidiacim deťom pribudli ďalšie zvukové nahrávky od dobrovoľníkov

Projekt ocenil aj šéf zvukových štúdií SKN Milan Heimschild. Sobotňajšie dopoludnie obetovalo 16 ľudí a bez nároku na odmenu prišlo do štúdií SKN, aby načítali 40 rozprávok.

Levoča 18. marca (TASR) - Slovenskú knižnicu pre nevidiacich (SKN) v Levoči obohatili tento víkend dobrovoľníci o nové zvukové nahrávky kníh Petra Stoličného - Rozprávky o dopravných značkách I. a II. Dobrovoľníci, zamestnanci Východoslovenskej energetiky (VSE), pokračovali v projekte Aby nevidiace deti mohli čítať. Ten sa začal ešte v roku 2007.

Projekt ocenil aj šéf zvukových štúdií SKN Milan Heimschild. "Sobotňajšie dopoludnie obetovalo 16 ľudí a bez nároku na odmenu prišlo do štúdií SKN, aby načítali 40 rozprávok. V spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých sa vyškolilo približne 30 zamestnancov VSE, ktorí sa najmenej dvakrát ročne zúčastňujú čítania kníh. Doteraz takto nahrali už 10 kníh," dodal Heimschild.

Drvivú väčšinu nahrávok vo fondoch SKN vytvorili profesionálni herci. Knižnica využíva ich hlasy na budovanie fondu kvalitných nahrávok diel domácich aj svetových autorov. Podľa Heimschilda je príjemným spestrením, ak sa do štúdia odvážia aj neherci, ktorých privádza ochota pomáhať.

Tento rok sa prvýkrát dobrovoľníci stretli aj s deťmi, pre ktoré sú ich nahrávky určené. Dohodli sa tiež so Spojenou školou internátnou pre nevidiace deti na živom čítaní. Časť dobrovoľníkov tak v triedach prečítala niekoľko z rozprávok, ktoré potom spolu s deťmi aj zinscenovali.