Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Nemecká firma Voith získala väčšinu vo švédskom podniku Pilotfish

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Obe firmy sa dohodli na strategickej spolupráci, pričom Voith získal 56 % podielu švédskeho podniku.

Heidenheim 17. januára (TASR) - Nemecký technologický koncern Voith vstúpil do švédskej technologickej firmy Pilotfish, ktorá sa špecializuje na IT systémy pre autobusy a vlaky.

Obe firmy sa dohodli na strategickej spolupráci, pričom Voith získal 56 % podielu švédskeho podniku. Vo štvrtok o tom informovalo vedenie spoločnosti, ktorá sídli v bádenskowürttemberskom Heidenheime.

Švédska firma s 30 zamestnancami a ročnými výnosmi takmer šesť miliónov eur sa špecializuje na systémy, vďaka ktorým vyhodnocuje údaje o autobusoch, ich cestách a údaje o potrebe opráv. Jej systémy zbierajú aj údaje o vyťažení vodičov autobusov, ale aj rušňovodičov. Vďaka mnohým ďalším údajom sa dopravné prostriedky dajú nasadzovať do prevádzky efektívnejšie.

Podľa vlastných údajov firmy Voith vybavila už viac ako 300.000 mestských autobusov svojimi automatickými zariadeniami. Za dve desaťročia zhromaždila kompletné základné údaje o autobusoch. Uviedol to Benedikt Hofmann, technologický šéf spoločnosti Voith Digital Ventures. Dodal, že sa v spolupráci so švédskou firmou budú dať dosiahnuť inteligentnejšie dátové prepojenia.