Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Najvyšší súd zastavil popravu vraha. OSN: Trest smrti sa rovná mučeniu

Foto: TASR/AP
Čínski drogoví díleri Mulati Tuohudabaike (vpravo) a Tan Siao (vľavo) fajčia poslednú cigaretu pred popravou v Chang-čou 24.júna 2005. Foto: TASR/AP

Odsúdený vrah trpí paranoidnou schizofréniou. V cele smrti strávil 34 rokov.

Starke 24. októbra (TASR) - Najvyšší súd USA odmietol v utorok zrušiť zastavenie popravy masového vraha z južnej Floridy, ktoré vydal nižší súd, informovala dnes agentúra AP.

Rozhodnutie súdu znamená, že poprava 64-ročného Johna Errola Fergusona je zrušená až do začiatku novembra. Pôvodne ju naplánovali na utorok, vykonať ju mali smrtiacou injekciou.

Federálny odvolací súd vyhlásil, že musí zvážiť, či je Ferguson príliš duševne chorý na to, aby ho mohli popraviť. Odsúdený vrah trpí paranoidnou schizofréniou. V cele smrti strávil 34 rokov.

V rokoch 1977-1978 zavraždil v štýle popravy niekoľko ľudí.


Správa OSN: Trest smrti sa rovná mučeniu

Trest smrti by sa mal považovať za kruté, nehumánne a degradujúce zaobchádzanie a zakázať na základe medzinárodných dohôd rovnako ako mučenie. Povedal to v utorok osobitný spravodajca OSN pre mučenie Juan E. Méndez.

Méndez predstavil na pôde Valného zhromaždenia OSN správu, v ktorej sa uvádza, že vo svete existuje rastúce hnutie za zrušenie trestu smrti, podnecované predovšetkým obavami o zákonnosti popráv, uviedla agentúra AP.

Trest smrti sa v súčasnosti považuje za výnimku z práva na život, ktoré je zakotvené v medzinárodnom práve, konštatoval Mendéz. Spojené štáty, Singapur a Egypt odmietli jeho tvrdenie, že existuje vyvíjajúci sa medzinárodný konsenzus smerujúci k zrušeniu trestu smrti.