Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Nad Pardubicami sa vytvoril mrak zo škodlivín po ďalšom výbuchu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V chemičke Synthesia došlo k výbuchu druhého zásobníka, z ktorého unikli nitrózne plyny. Príčiny mohli byť podobné ako pri pondelkovej udalosti.

Pardubice/Praha 21. augusta (TASR) - Pardubicami sa dnes v poludňajších hodinách rozozneli sirény, aby upozornili občanov na únik jedovatých splodín do ovzdušia.

Stalo sa tak krátko po tom, čo v areáli tamojšej chemičky Synthesia došlo k explózii a na mesto sa odtiaľ začal valiť ružovo sfarbený mrak splodín, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Hovorkyňa pardubických hasičov Vendula Horáková potvrdila, že v továrni došlo k výbuchu, nemala však ešte informácie o prípadných škodách. K zraneniam osôb podľa dostupných informácií nedošlo, vyplynulo z jej slov.

Hovorkyňa pre server Lidovky.cz neskôr potvrdila, že došlo k výbuchu druhého zásobníka v areáli chemického závodu, z ktorého unikli nitrózne plyny. Príčiny mohli byť podobné ako pri pondelkovej udalosti v Synthesii.

Podľa Radmily Frýdovej z odboru životného prostredia pardubického magistrátu súvisí dnešná udalosť s pondelkovým únikom oxidu dusíka do ovzdušia, ktorému predchádzalo pravdepodobne prehriatie jedného zo zásobníkov.

Dnešný výbuch v Synthesii bol väčší než ten pondelkový. Kvantita látok, ktoré unikli do ovzdušia, neohrozí životy občanov - u osôb sužovaných alergiami, kardiovaskulárnymi problémami a chorobami dýchacieho traktu však môže spôsobiť zdravotné problémy.

Miestny rozhlas varoval obyvateľov, že v dôsledku havárie mohlo dôjsť k úniku nebezpečných látok do ovzdušia a odporučil preto obmedziť pohyb vonku, zavrieť okná a vypnúť ventiláciu, v rámci možností aj pripraviť ochranné pomôcky.

Hovorkyňa Synthesie Jaroslava Doležalová pre Lidovky.cz uviedla, že výrobu v danej časti chemičky okamžite zastavili a neodkladne informovali aj starostov všetkých okolitých obcí a miest. Podľa jej slov sa však obyvatelia v okolí továrne nemusia obávať, pretože uniknutý plyn má nízku koncentráciu a nedrží sa pri zemi, kde by bol škodlivý pre ľudí.