Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Na Slovensku vzniká nová maďarská strana

János Sárközi Foto: TASR

V strane sa majú aktivizovať ľudia z Komárna a okolia, ktorí sú známi skôr v regióne, a nie na celoslovenskej úrovni. Iniciatíva sa spomína aj v súvislosti s Mostom-Híd.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Na Slovensku sa začína formovať nová maďarská strana. Má sa volať Maďarská kresťansko-demokratická aliancia. Jej zakladatelia Csaba Fehér (exriaditeľ Podunajského múzea), János Sárközi a ďalší sa začiatkom týždňa zišli v obci Búč v Komárňanskom okrese. O vznikajúcej strane píšu aj viaceré internetové portály.

"V pondelok (22. 10.) sme začali zbierať podpisy, chceli by sme ich vyzbierať do marca, neponáhľame sa s tým," povedal dnes TASR Fehér. Pre založenie strany sa rozhodol preto, že je spolu so svojimi kolegami presvedčený, "že kresťanské hodnoty majú miesto na politickej scéne".

V strane sa majú aktivizovať ľudia z Komárna a okolia, ktorí sú známi skôr v regióne, a nie na celoslovenskej úrovni. Iniciatíva sa spomína aj v súvislosti s Mostom-Híd. Objavujú sa názory, že bugárovci ňou chcú vziať voličov SMK. Fehér pre TASR odmietol, že by vznikajúca strana bola projektom Mosta-Híd alebo SMK.

"Most-Híd nemá s touto stranou a snahou nič spoločné," vyhlásil pre TASR podpredseda bugárovcov Zsolt Simon, ktorého snahy o vytvorenie zmienenej strany veľmi neprekvapili. Poznamenal, že osoby, ktoré sa spomínajú v súvislosti s novou stranou, už pred pár rokmi mali obdobnú občiansku iniciatívu.

"Bolo teda len otázkou času, kedy príde snaha prerobiť to na politickú stranu," povedal Simon.