Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Mitt Romney vyhral republikánske primárky v Portoriku

Foto: TASR/AP

Po nedávnych porážkach v primárkach v južných štátoch Mississippi a Alabama si tak Romney upevnil víťazstvo medzi štvoricou republikánskych uchádzačov.

Washington 19. marca (TASR) - Republikánsky uchádzač o post prezidenta USA Mitt Romney vyhral nedeľňajšie primárky svojej strany v Portoriku.

Konzervatívny Romney získal 82 percent hlasov. Ďaleko za ním skončil s deviatimi percent jeho najsilnejší súper, bývalý senátor z Pensylvánie Rick Santorum. Ešte menej hlasov dostali Newt Gingrich a Ron Paul, informovala televízna stanica CNN po sčítaní viac ako desať percent hlasov.

Po nedávnych porážkach v primárkach v južných štátoch Mississippi a Alabama si tak Romney upevnil víťazstvo medzi štvoricou republikánskych uchádzačov. Keďže dostal viac ako 50 percent hlasov, automaticky získal hlasy všetkých 20 delegátov augustového republikánskeho nominačného zjazdu z Portorika, ktoré by sa inak rozdelili proporčne.

Na získanie nominácie potrebuje víťazný kandidát celkovo hlasy 1144 delegátov. Romney ich má podľa CNN doposiaľ 518, Santorum 239, Gingrich 1389 a Ron Paul 69.