Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Manželka vojaka podozrivého z masakry vyjadrila sústrasť rodinám obetí

Afganci pália bábku zobrazujúcu amerického prezidenta Baracka Obamu na demonštrácii v Džalalábáde 13.marca 2012, Stovky študentov tu protestovali proti nedeľňajšej masakre, ktorú vykonal americký vojak v juhoafganskom Pádžvájí.Foto: TASR/AP Photo/Rahmat Gul

V nedeľu 11. marca nadránom opustil vojak základňu a v dvoch blízkych dedinách vtrhol do domov, kde postrieľal 16 civilistov, vrátane deviatich detí, potom niektoré telá podpálil.

Seattle 20. marca (TASR) - Manželka amerického vojaka, podozrivého z vraždy 16 afganských civilistov vrátane deviatich detí, vyjadrila v pondelok sústrasť rodinám obetí a zdôraznila, že aj ona sama chce vedieť, čo sa v skutočnosti odohralo.

Karilyn Balesová to uviedla vo vyhlásení prostredníctvom obhajcu v Seattle. Ide o prvý prípad, keď sa manželka podozrivého rotmajstra Roberta Balesa (38) vyjadrila k masakre afganských civilistov z 11. marca.

Vojak je podozrivý z vrážd, ktorých sa mal dopustiť neďaleko svojej základne v juhoafganskej provincii Kandahár. Oficiálne ešte nebol obvinený, pravdepodobne sa však tak stane v priebehu tohto týždňa. V nedeľu 11. marca nadránom opustil základňu a v dvoch blízkych dedinách vtrhol do domov, kde postrieľal 16 civilistov, vrátane deviatich detí, potom niektoré telá podpálil. Bales sa v súčasnosti nachádza v prísne stráženej väznici Fort Leavenworth v americkom štáte Kansas.

Karilyn Balesová uviedla, že jej rodina i príbuzní z manželovej strany sú hlboko zarmútení. To, čo čítali a videli v správach, je podľa nej "absolútne mimo charakteru muža, ktorého poznám a obdivujem," citovala agentúra AP.