Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia

Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v marci stagnovali

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Ich rast sa tak prvýkrát od decembra zastavil.

Londýn 19. apríla (TASR) - Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v marci 2024 v medzimesačnom porovnaní prekvapujúco stagnovali. Ich rast sa tak prvýkrát od decembra zastavil. Ukázali to v piatok údaje britského štatistického úradu ONS. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTÉ.

Podľa týchto údajov maloobchodné tržby zostali v marci na rovnakej úrovni ako vo februári, keď po revízii vzrástli medzimesačne o 0,1 %. Ekonómovia pritom očakávali, že sa tempo rastu tržieb v marci zrýchli na 0,3 % po tom, ako sa vysoká miera inflácie v Británii nedávno zmiernila.

"Obchody so železiarskym tovarom, obchody s nábytkom, čerpacie stanice a obchody s oblečením, všetky hlásili nárast tržieb," uviedla Heather Bovillová z ONS.

"Tieto zisky však boli kompenzované klesajúcimi tržbami z predaja potravín a v obchodných domoch, kde maloobchodníci tvrdia, že vyššie ceny zasiahli ich predaj. Ak sa pozrieme na dlhšie obdobie, maloobchodné tržby za uplynulé tri mesiace po slabých Vianociach vzrástli," dodala.

Štatistiky odhalili, že objem maloobchodného predaja bez predaja palív v marci medzimesačne klesol o 0,3 %.

Tržby za pohonné látky v marci stúpli medzimesačne o 3,2 % a v predajniach s nepotravinárskym tovarom o 0,5 %, zatiaľ čo tržby z predaja potravín klesli o 0,7 %.

V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby v Británii v marci 2024 zvýšili o 0,8 % po poklese o 0,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

Za celý 1. štvrťrok tržby britských maloobchodníkov v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi vzrástli o 1,9 %.