Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Litovský minister vnútra Palaitis oznámil svoju rezignáciuodchod

Minister sa ocitol pod tlakom po tom, čo odvolal vedenie inštitúcie pre objasňovanie finančnej kriminality FNTT. Úrad poskytol médiám utajené informácie o zoštátnení insolventnej banky Snoras.

Vilnius 19. marca (TASR) - Litovský minister vnútra Raimundas Palaitis oznámil dnes vo Vilniuse svoj odchod z vládnej funkcie. Stalo sa tak po stretnutí s prezidentkou pobaltskej republiky Daliou Grybauskaite a premiérom Andriusom Kubiliusom, ktorý rozhodnutie šéfa rezortu vnútra privítal. Poznamenal však, že malo prísť skôr.

Palaitis sa v uplynulých týždňoch ocitol pod tlakom po tom, čo odvolal vedenie inštitúcie pre objasňovanie finančnej kriminality FNTT. Jej šéfa a námestníka minister uvoľnil z funkcie v súvislosti s podozrením, že nimi riadený úrad poskytol médiám utajené informácie o zoštátnení insolventnej banky Snoras.

Minister však aj dnes pred novinármi svoj postup obhajoval. Podčiarkol však, že nemieni byť "prekážkou pre Litvu" a v krátkom čase podá demisiu.

Spor okolo spomínaného prepustenia vedenia FNTT a opakované hlasy volajúce po Palaitisovej rezignácii hrozili prerásť vo vládnu krizu. V minulom týždni sa kvôli ním vyslovila predsedníčka litovského parlamentu Irena Degutiene za vypísanie predčasných parlamentných volieb.