Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Lídri parlamentov štátov V4 budú diskutovať o budúcnosti Európy

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR Marko Erd

SR vykonáva svoje piate predsedníctvo vo V4 od 1. júla 2018 do 30. júna 2019 v období kľúčových udalostí v európskom priestore.

Košice 12. októbra (TASR) – Neformálne stretnutie lídrov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky sa v piatok večer a v sobotu (13.10.) koná v Košiciach. Začína sa ním aj parlamentná dimenzia slovenského predsedníctva v zoskupení Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

Podľa predsedu Národnej rady SR Andreja Danka v duchu motta Dynamický Vyšehrad pre Európu je zámerom venovať sa najmä otázkam, ktoré sú spojené s budúcnosťou európskej integrácie, rozširovaním Európskej únie o štáty západného Balkánu, ako aj úlohou národných parlamentov. "Osobitnú pozornosť chceme venovať bezpečnostným výzvam v digitálnom priestore. Pre nás V4 nie je alternatívou EÚ a ani nikdy nebude. Cítime sa byť integrálnou súčasťou Európy a naše úsilie je zamerané na posilnenie Európy. V4 považujeme za pragmatickú platformu na podporu spoločných záujmov," zdôraznil Danko potrebu diskusie.

SR vykonáva svoje piate predsedníctvo vo V4 od 1. júla 2018 do 30. júna 2019 v období kľúčových udalostí v európskom priestore. Krajina prevzala predsedníctvo v čase prebiehajúcich rokovaní o budúcom viacročnom finančnom rámci EÚ.

"Slovenské predsedníctvo cieli na propagáciu V4 ako dôležitého nástroja regionálnej spolupráce a garanta regionálnej stability a dobrých susedských vzťahov zameraných na zvýšenie kvality života obyvateľov zúčastnených štátov," informovala Kancelária NR SR.