Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Lev konečne zdolal Slovan, ten odkladá oslavy

Zo stretnutia KHL Slovan Bratislava - Lev Praha 3. februára 2013 v Bratislave. Na snímke fanúšikovia Slovanu s vlajkou. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Stav československých derby v tejto sezóne KHL tak hostia upravili na 3:1.

Bratislava 3. februára (TASR) - Po nedeľňajšom zápase KHL zavládla na štadióne Slovana obrovská radosť. Nie však na tribúnach alebo v radoch domácich hráčov, ale v kabíne hostí. Hokejistom HC Lev Praha sa totiž na štvrtý pokus konečne podarilo zvíťaziť v československom derby nad bratislavským tímom.

Lev si vďaka triumfu 5:4 navyše zvýšili šancu postúpiť do play off. "Chcel by som poďakovať hráčom za výkon v celom zápase. Sme veľmi radi, že sme v derby zdolali Slovan. No oveľa dôležitejšie sú tri body. Chcel by som oceniť hru v oslabení, hrali sme ich veľa, raz dokonca 3 proti 5 a hráči to zvládli výborne," vyhlásil spokojný tréner hostí Václav Sýkora.

Pražania sa dostali trikrát do vedenia, ale "belasí" dokázali manko v oboch prípadoch zmazať. Odpovedať nedokázali iba na piaty gól z 58. minúty. Veľkú mieru na víťazstve mal aj slovenský útočník Tomáš Surový, ktorý strelil úvodný gól duelu a na ľade bol aj pri tom víťaznom. "Sme veľmi radi, že sme tu vyhrali a že sme si udržali reálnu šancu na play off, pretože pre nás je teraz každý zápas otázkou bytia a nebytia. Tešíme sa, že sme to zvládli," uviedol po stretnutí.

Význam duelu pre oba tímy ukázal hneď úvod, keď na ľade panovala veľká nervozita, čo sa prejavilo hlavne v defenzíve a tak už v 15. minúte svietilo na ukazovateli skóre 3:4. "Bolo to také netypické derby, sedem gólov v jednej tretine, to sa v takýchto zápasoch väčšinou nestáva. Aj tým bol zápas špecifický a sme radi, že sme tú gólovú naháňačku vyhrali my," pokračoval tridsaťjedenročný útočník.

Surový priznal, že k výkonu Leva prispela aj vynikajúca divácka kulisa na štadióne: "Atmosféra je tu úžasná, ľudia sú fantastickí, o tom sa nemusíme ani baviť. Takže aj hosťujúcemu mužstvu sa tu hrá dobre, hokej v takomto prostredí musí človeka jednoducho baviť."

Lev sa vďaka nedeľňajšiemu víťazstvu prepracoval už na postupové siedme miesto tabuľky Západnej konferencie. Na šiesty Slovan stráca päť bodov, pred deviatym Donbassom Doneck má náskok jeden. "Stále máme reálnu šancu postúpiť. Máme to vo vlastných rukách, nemáme veľký odstup. Teraz sa musíme poriadne pripraviť na zostávajúce zápasy. Už si pomaly zvykáme hrať s nožom na krku," dodal.

Ölvecký: Máme to vo svojich rukách

Hokejisti Slovana Bratislava musia ešte odložiť postupové oslavy. V nedeľňajšom štvrtom dieli ostro sledovanej "federálnej" bitky podľahli doma pražskému Levu tesne 4:5 a miestenku do play off KHL si tak budú musieť vybojovať na záverečnom trojzápasovom tripe.

Úvod stretnutia priniesol nečakané gólové hody. Slovan inkasoval prvý gól už v 65. sekunde, o ďalších 16 sekúnd prehrával hrozivo 0:2. "Na začiatku to bol úplny blázinec, typické derby. Súboj sa nevyvíjal podľa našich predstáv, celý zápas sme museli doťahovať náskok súpera," hodnotil stretnutie veterán v službách Slovana Ján Lipiansky, ktorý v 7. minúte ako správny kapitán zavelil do útoku, keď bekhendovou strelou znížil na rozdiel jedného gólu.

Počas stretnutia "belasí" neustále ťahali "leva" za chvost, ani raz ho však nepredbehli. "Nezachytili sme úvod stretnutia, čo nás veľmi zabrzdilo. Súper sa ukázal byť strelecky efektívnejší, my sme si síce vypracovali dostatok šancí, najmä v presilovkách, mali sme ich však lepšie využívať," tvrdil útočník Slovana Michel Miklík, ktorý sám zahodil niekoľko sľubných streleckých príležitostí.

Slovanistom k definitívnemu zaisteniu si postupu stačilo aj vyhrať po predĺžení alebo nájazdoch. O túto možnosť prišli po trefe Martinša Cipulisa dve a pol minúty pred treťou sirénou. "Gól v závere nás strašne mrzí. Postup však stále máme vo svojich rukách. Dúfam, že v ďalších troch zápasoch aspoň raz vyhráme," neskladá zbrane Peter Ölvecký, autor druhého gólu domácich. "Dostať gól tri minúty pred koncom, to by sa nemalo stávať. To už sme mali udržať," povzdychol si Lipiansky. Akoby na slovanistov doľahla psychická ťarcha vyplývajúca z dôležitosti duelu. "Ukázalo sa, že posledný krok býva najťažším. Nezostáva nám nič iné, než bojovať ďalej."

Mužstvá teraz čaká reprezentačná prestávka, po nej sa zverenci trénera Rostislava Čadu nadýchnu k záverečnej šnúre na klziskách súperov, ktorú začnú 13. februára na ľade Spartaka Moskva. "Viacerí chalani máme nedoliečené zranenia, verím, že sa počas prestávky dáme dokopy. Musíme nejaké body doniesť z vonku," poznamenal Lipiansky, ktorý sa v nedeľu vrátil do zostavy Slovana, podľa svojich slov však tiež potrebuje ešte doliečiť po zdravotných problémoch. "Prestávka nám teraz padne vhod. Treba počas nej hlavne dobre zregenerovať a dôkladne sa pripraviť na posledný trip," vyslovil sa Michel Miklík. Iný názor mal obranca Tomáš Mojžíš: "Mne tá pauza nevyhovuje. Radšej by som zostal v súťažnom dianí, než sa potil v tréningoch. Reprezentanti síce nevyjdu z tempa, ale my ostatní áno."