Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

V Košickom kraji ohlásili koálíciu KDH s Mostom-Híd bez SDKÚ-DS

Ján Figeľ a Béla Bugár Foto: TASR/AP

Krajský šéf SDKÚ-DS v Košiciach Marek Vargovčák povedal, že o postupe SDKÚ-DS rozhodne v pondelok 19. augusta krajské predsedníctvo.

Košice 12. augusta (TASR) - Politické strany KDH a Most-Híd v Košickom kraji sa dnes dohodli na vytvorení koalície za účelom spoločného postupu pri voľbách poslancov v novembrových regionálnych voľbách. Po spoločnom rokovaní to dnes oznámili krajskí predsedovia KDH a Mostu-Híd Jozef Bobík a Elemér Jakab. Zástupca SDKÚ-DS - ďalšej strany Ľudovej platformy - na rokovanie napriek pozvánke neprišiel, svoju neúčasť ospravedlnil.

"Koalícia KDH - Most-Híd je otvorená aj pre ďalšie stredopravé subjekty," konštatuje sa vo vyhlásení zo stretnutia dvoch subjektov. Už vo februári pritom všetky tri strany Ľudovej platformy deklarovali dohodu pre regionálne voľby a spoločnú kandidátku na poslancov. Sporným však už vtedy bola otázka spoločného kandidáta na predsedu samosprávneho kraja.

"Dohodli sme sa na akejsi minimalistickej koalícii, aby sa už vytvoril nejaký základ. Z dohody vyplýva, že to nie je uzavreté a je priestor pre pristúpenie," vysvetlil dnes pre TASR krajský šéf KDH Bobík. Vyjadril očakávanie, že koalícia bude širšia, pričom potenciálnym členom nie je len SDKÚ-DS. Témou rokovania podľa neho bola dohoda o postoch kandidátov na poslancov, predvolebný postup, povolebná spolupráca, ako aj informácia o postupe pri voľbách na predsedu kraja. Dnešná dohoda o koalícii KDH a Mostu-Híd sa netýka kandidáta na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK).

KDH do volieb postaví Máriu Sabolovú


KDH má za kandidátku na župana bývalú poslankyňu NR SR Máriu Sabolovú. Most-Híd oznámil, že vlastného kandidáta nepostaví. Otázka podpory iného kandidáta je stále otvorená, uviedol dnes pre TASR krajský predseda strany Jakab. Vyjadril pritom ľútosť, že SDKÚ-DS na rokovanie neprišla.

Krajský šéf SDKÚ-DS v Košiciach Marek Vargovčák povedal, že o postupe SDKÚ-DS rozhodne v pondelok 19. augusta krajské predsedníctvo. "Dohoda bola taká, že sa ozveme KDH, keď budeme mať nejaký výstup z nášho krajského predsedníctva a tento týždeň sme všetci mimo Košíc," povedal pre TASR k neúčasti na stretnutí.

SDKÚ-DS najprv na základe primárok postavila do volieb na župana bývalého ministra vnútra Martina Pada. Aktuálne sa hovorí aj o kandidatúre právnika a člena SaS Rastislava Masnyka. Kandidátom vládneho Smeru-SD bude súčasný predseda KSK Zdenko Trebuľa.