Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Klienti v nitrianskych domovoch sociálnych služieb budú platiť viac

ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Obyvatelia DSS v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja budú po novom platiť za sociálne služby v priemere o 50 eur viac.

Nitra 21. augusta (TASR) – Klienti domovov sociálnych služieb (DSS), ktoré patria Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK), budú od 1. septembra platiť vyššie poplatky. Krajskí poslanci už schválili nové znenie všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré upravuje niektoré súčasné platby za sociálne služby a stanovuje aj nové. Novelizované ustanovenia VZN vstúpia do platnosti od začiatku budúceho mesiaca. Klienti DSS v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja budú po novom platiť za sociálne služby v priemere o 50 eur viac.

"Výrazne sa nám zvýšili vstupy pri príprave stravy. Suroviny sú drahšie, rovnako aj energie, plyn či voda. Takže tu sme navrhli, aby sa poplatok za stravu zvýšil celkove na 100 percent nákladov, pretože doteraz ich klienti neplatili celé. Aj napriek tomu však úhrada nebude alarmujúca, pretože poplatok za celodennú stravu vychádza v priemere na šesť eur," uviedla vedúca odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu NSK Miluša Budayová.

Klienti krajských DSS si budú od 1. septembra platiť aj za uschovanie svojich cenných vecí. Doteraz mali túto službu zdarma. Podľa Budayovej však NSK stoja rôzne administratívne činnosti a správa uschovaných predmetov nemalé peniaze. "Preto navrhujeme spoplatnenie týchto úkonov. Sú s nimi spojené naozaj náklady, na ktoré NSK niekde musí zobrať finančné prostriedky," skonštatovala Budayová. Zároveň pripomenula, že sa nezvyšujú všetky platby. Rovnaký zostáva poplatok za odkázanosť, teda za kúpanie, obliekanie a iné služby pre imobilných klientov. Znižujú sa tiež úhrady pre klientov, ktorí obývajú menej ako osem metrov štvorcových obytnej plochy.

Podľa Budayovej bude NSK aj po zvýšení niektorých poplatkov doplácať za každého klienta v krajskej DSS 60 percent nákladov. "Zároveň pripomínam, že na klientov, ktorí sú sociálne odkázaní, prípadne majú veľmi nízke dôchodky, sa vzťahuje ochrana príjmu. To znamená, že sa nemusia obávať tohto, že by museli z DSS odísť, prípadne by zostali celkom bez prostriedkov. Takže zdôrazňujem, že občan, ktorý má zo zákona ochranu príjmu, tak, samozrejme, nebude platiť," dodala.