Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Vládne sily nariadili zastaviť ofenzívu proti povstalcom v Hudajde

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zastaveniu ofenzívy v Hudajde došlo po tom, ako ju vládne sily a koalícia vedená Saudskou Arábiou údajne pozastavili.

Hudajda 14. novembra (TASR) - Jemenské vládne sily nariadili v stredu zastaviť ofenzívu proti šiitským povstalcom v prístavnom meste Hudajda ležiacom na západe krajiny. Stalo sa tak v čase, keď Spojené arabské emiráty (SAE), ktoré sú súčasťou koalície vedenej Saudskou Arábiou, podporili plánované mierové rozhovory pod vedením OSN, ktoré sa vo Švédsku uskutočnia do konca tohto roka. Informovala o tom agentúra AFP.

Traja armádni predstavitelia uviedli, že sily podporujúce jemenskú vládu dostali rozkaz, aby až do odvolania zastavili útok voči povstalcom nazývaným húsíovia, ktorých podporuje Irán. K obnoveniu bojových operácií by však podľa nich došlo v prípade, ak by povstalci zaútočili.

Minister zahraničných vecí SAE Anwar Gargáš medzitým uviedol, že jeho krajina víta "skoré zvolanie konzultácií vedených OSN vo Švédsku", a bojujúce frakcie vyzval, aby tieto diplomatické snahy využili.

OSN sa snaží, aby sa mierové rozhovory vo Švédsku konali do konca tohto roka; táto škandinávska krajina uviedla, že je na ich usporiadanie pripravená.

K zastaveniu ofenzívy v Hudajde došlo po tom, ako ju vládne sily a koalícia vedená Saudskou Arábiou údajne pozastavili. Po 12 dňoch bojoch Hudajda "utíchla" a jej prístav "fungoval", tvítoval Gargáš.

Podľa predstaviteľov miestnych nemocníc pri utorkovom nálete koalície vedenej Saudskou Arábiou zahynulo v Hudajde najmenej sedem civilistov.

Hudajda je dôležitým prístavom, kadiaľ prúdi do Jemenu humanitárna pomoc. Pod kontrolou šiitských húsíov, ktorí obsadili aj hlavné mesto Saná a ďalšie časti Jemenu, je od roku 2014. Ich postup donútil v roku 2015 Saudskú Arábiu a ďalšie sunnitské spojenecké krajiny začať letecké útoky, aby sa povstalci nedostali do Adenu - dočasného sídla jemenskej vlády podporovanej Saudskou Arábiou.