Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Styčný tím pre integráciu síl NATO na Slovensku má nové velenie

Na snímke zľava minister obrany SR Peter Gajdoš odovzdáva ďakovnú medailu plukovníkovi Jozefovi Zekuciovi za jeho službu vo funkcii bývalého veliteľa NFIU počas slávnostného ceremoniálu vymenovania plukovníka Štefana Acsaia do funkcie veliteľa Tímu pre integráciu síl NATO na Slovensku (NFIU) 22. februára 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Minister Gajdoš ocenil prácu plukovníka Zekuciu, ktorý odchádza po 29 rokoch služby v ozbrojených silách na vlastnú žiadosť do výsluhového dôchodku.

Bratislava 22. februára (TASR) – Styčný tím pre integráciu síl NATO na Slovensku (NFIU) je pod novým velením. Doterajšieho veliteľa Jozefa Zekuciu vystriedal Štefan Acsai. Oficiálne odovzdanie velenia sa uskutočnilo vo štvrtok na slávnostnom ceremoniáli v priestoroch vojenských kasární v bratislavských Vajnoroch za účasti ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) SR Milana Maxima a veliteľa Mnohonárodného zboru NATO Sever-východ Manfreda Hofmanna.

Minister Gajdoš pri tejto príležitosti ocenil prácu plukovníka Zekuciu, ktorý odchádza po 29 rokoch služby v ozbrojených silách na vlastnú žiadosť do výsluhového dôchodku. Priblížil, že práve pod jeho velením dosiahla jednotka v júni 2017 plnú spôsobilosť na plnenie úloh. Ťažiskom činnosti NFIU Slovensko je podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese, asistencia pri výcviku a spoločných cvičeniach a v prípade potreby zabezpečenie a koordinácia prijatia spojeneckých síl v danom regióne.

"Pod jeho velením boli dosiahnuté všetky úlohy, ktoré boli pred jednotkou postavené a on bol integrátorom pre budovanie tímového ducha v tejto jednotke," uviedol Gajdoš. Pôsobenie Zekuciu ocenil i generál Maxim, ktorý vysvetlil, že na základe personálneho rozhovoru uznal jeho dôvody na ukončenie služby v OS a vyšiel mu v ústrety pri jeho žiadosti o odchod do civilu. Maxim je presvedčený, že nový veliteľ, plukovník Acsai funkciu zvládne.

"Bol zodpovedne vybraný, má plnú dôveru velenia OS aj ministra. Je na funkciu pripravený, v minulosti prešiel rôznymi veliteľskými pozíciami, operáciami v zahraniční, nedávno sa vrátil z Ríma, kde sa v rámci štúdia zdokonalil vo vojenskom umení," priblížil náčelník GŠ. Acsai priznal, že funkcia predstavuje doteraz najväčšiu výzvu v jeho kariére. "Cítim zodpovednosť, ktorá padá na moje plecia, ale tím je pripravený na plnenie úloh a verím, že obstojíme," povedal s tým, že v tomto roku jednotku čakajú najmä naplánované výcvikové úlohy. "Budeme sa podieľať na rôznych cvičeniach. Jednak slovenskej armády, takisto aj na cvičeniach koaličných síl," doplnil.

Manfred Hofmann pripomenul, že sú to len štyri roky, keď si NATO uvedomilo, že sa musí prispôsobiť novej bezpečnostnej situácii v severovýchodnej oblasti aliancie. "V rámci prvých šiestich krajín boli využité nové nástroje pri budovaní jednotiek NFIU a tie sa veľmi skoro stali súčasťou spoľahlivého systému. V priebehu dvoch rokov sa podarilo dosiahnuť najvyššie štandardy NATO týkajúce sa vojenských operácií," vyzdvihol nemecký generál, podľa ktorého sa jednotky stali stabilizujúcim faktorom v oblasti, pričom slovenská hrá rozhodujúcu úlohu v jej strede.

Jednotka NFIU Slovensko bola oficiálne aktivovaná 1. septembra 2016. Od tohto dátumu je pod velením Mnohonárodného zboru NATO Sever-východ Štetín. Počiatočnú spôsobilosť dosiahla k 1. januáru 2017. Okrem Slovenska pôsobia tímy NFIU v Bulharsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku, Poľsku, Rumunsku a Maďarsku. Na slovenskom území je v jednotke celkovo 41 osôb, z toho 21 pozícií je vyčlenených pre Slovensko a 20 pre medzinárodný personál z členských krajín NATO.