Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Hontianska paráda priniesla rekord, 402 ľudí spievalo tri hodiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Usporiadatelia tejto známej národopisnej prehliadky tento rok totiž ako novinku zorganizovali pokus o ustanovujúci rekord v nepretržitom spievaní ľudových piesní.

Hrušov 18. augusta (TASR) – Amatérski i tí viac zdatní speváci ľudových piesní dnes dopoludnia vítali na námestí v Hrušove svojím spevom návštevníkov Hontianskej parády. Usporiadatelia tejto známej národopisnej prehliadky tento rok totiž ako novinku zorganizovali pokus o ustanovujúci rekord v nepretržitom spievaní ľudových piesní.

"Návštevníci so speváckym talentom, ale aj bez neho, si mohli zaspievať v Rozhlasovom dvore, kde zinterpretovali jednu pieseň," povedala TASR šéfka organizačného štábu slávností Mária Augustínyová. Spievať sa začalo o 9.00 h a poslední nadšenci ľudového spevu dospievali presne o 12.00 h.

Ako po skončení povedal TASR komisár Knihy slovenských rekordov Roman Farkaš, na improvizovanú scénu prišlo predviesť talent celkom 402 spevákov, jednotlivo alebo vo dvojici, či ako súčasť folklórnych skupín. Spievali všetci, od detí v predškolskom veku až po zaslúžilých dôchodcov.

Atraktívna národopisná prehliadka odštartovala už v piatok (17.8.) popoludní na poliach nad dedinou neodmysliteľnou žatvou. Súčasťou bolo aj pečenie chleba a hrušovských lepníkov v pôvodných kamenných peciach.

To, čo robí "Parádu" vyhľadávanou, sú jej skvelé gurmánske dvory s ponukou jedinečných jedál. Tento rok ich bolo 20, nové boli napríklad Čebovský, Dolinský či Mládežnícky.

Tých, ktorých ponuka všakovakých špecialít a nápojov na dnešnom slnku príliš "unavila", sa môžu ešte popoludní a večer vydať na tamojší amfiteáter, kde sa predstavia folklórne súbory z Hontu, s vyvrcholením v podobe vystúpenia hostí z Českej republiky a Chorvátska. Pestrý bude aj detský folklórny program, kde sa uvedú zahraničné súbory z Grécka, Rakúska, Rumunska, Turecka a Nemecka.

Na prvý ročník Hontianskej parády pred 17 rokmi prišlo do dediny v strede Krupinskej vrchoviny len pár stoviek ľudí, dnes chodí do Hrušova doslova celé Slovensko a tiež mnoho turistov najmä z Maďarska, Česka, Francúzska, Nemecka, Rakúska či dokonca z Japonska. Organizátori očakávajú aj tento rok okolo 25.000 návštevníkov.