Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Po takmer 18 mesiacoch v kóme zomrel holandský princ Friso

Na archívnej snímke z roku 2008 je princ Friso s manželkou Mabel. Foto: TASR

Nároku na trón sa princ Friso vzdal v roku 2004 pred svojím sobášom s manželkou Mabel, ktorá nemá šľachtický pôvod.

Haag 12. augusta (TASR) - Holandský princ Friso, ktorého počas dovolenky v rakúskych Alpách zasypala 17. februára 2012 lavína a ktorý odvtedy ležal v kóme, zomrel dnes vo veku 44 rokov. Jeho úmrtie potvrdil holandský kráľovský dvor.

Mladší brat kráľa Viliama-Alexandra a prostredný syn kráľovnej Beatrix, ktorý sa svojho času vzdal práva na trón, sa v čase tragédie lyžoval mimo vyznačenej zjazdovky neďaleko rakúskeho zimného strediska Lech, keď ho zachytila snehová lavína. Princ Friso bol pod masami snehu 25 minút, kým ho vytiahli v bezvedomí. Podľa slov lekárov trpel jeho mozog pod lavínou nedostatkom kyslíka, čo spôsobilo aj 50-minútovú zástavu srdca.

Princa neskôr letecky prepravili do Londýna. Lekári u neho zistili vážne poškodenie mozgu s tým, že sa zrejme z kómy už nikdy nepreberie. Z britskej metropoly ho do paláca v Haagu previezli v prvej júlovej dekáde. Padlo rozhodnutie, že mu už ďalej nebude poskytovaná nemocničná liečba.

Mimoriadne inteligentný mladý muž, ktorý vyštudoval tri odbory, okrem iného leteckú a kozmickú technológiu, ale aj podnikovú ekonomiku, bol vnímaný ako priateľský, ale plachý človek. Veľmi rýchlo sa uplatnil vo finančnom ústave Goldman Sachs v Londýne i v holandskom výskumom ústave TNO so sídlom v Delfte. Bezprostredne pred osudovou nehodou v Rakúsku bol usmievavý princ finančným riaditeľom konzorcia pre obohacovanie uránu URENCO.

Nároku na trón sa princ Friso vzdal v roku 2004 pred svojím sobášom s manželkou Mabel, ktorá nemá šľachtický pôvod. Zosnulý zanechal dve dcéry, Luanu (8) a Zariu (7).