Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Grécky parlament schválil posledný balík požadovaných reforiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeho súčasťou je dôchodková a daňová reforma, ako aj reforma v oblasti zdravotnej starostlivosti.

Atény 14. júna (TASR) - Grécky parlament schválil posledný balík ekonomických reforiem, ktoré od Atén požadujú medzinárodní veritelia. Odsúhlasenie posledných reformných krokov prichádza dva mesiace pred plánovaným ukončením tretieho záchranného programu pre Grécko.

Poslanci podporili balík reforiem, ktorých súčasťou je dôchodková a daňová reforma, ako aj reforma v oblasti zdravotnej starostlivosti, pomerom hlasov 154 ku 144. Veľký počet Grékov s reformami nesúhlasí a počas rokovania pochodovalo centrom Atén na protest proti ďalším opatreniam zhruba 3000 demonštrantov.

Je to posledný krok, ktorý Grécko muselo urobiť pred budúcotýždňovým zasadnutím ministrov financií eurozóny. Na ňom by zástupcovia Grécka a veritelia mali dosiahnuť dohodu o vystúpení krajiny zo záchranného programu.

Atény by tretí a posledný záchranný program mali opustiť 20. augusta. Grécko by tak už nemalo byť závislé od záchranných úverov, ktoré čerpalo osem rokov, od roku 2010. Výmenou za finančnú pomoc muselo opakovane tvrdo škrtať výdavky, uskutočniť štrukturálne reformy a sprivatizovať štátne podniky. Jeho ekonomika bola pod prísnym dohľadom veriteľov.

Grécky premiér Alexis Tsipras označil hlasovanie parlamentu za historické. Ako povedal, je to hlasovanie o posledných opatreniach posledného hodnotenia (plnenia podmienok). "Naše záväzky sme dodržali, dôveryhodnosť krajiny je obnovená a Grécko v auguste so záchranným programom končí," dodal Tsipras.

Grécka vláda sa zaviazala k pokračovaniu reforiem aj po skončení záchrany, ale vzdoruje návrhu, aby si zabezpečila tzv. preventívnu úverovú linku pre prípad núdze. Úverová linka by totiž pravdepodobne zahŕňala ďalšie prísne úsporné opatrenia a medzinárodný dohľad, preto nie je v Grécku populárna. Namiesto toho grécka vláda trvá na tzv. "čistom vystúpení" z programu záchrany.