Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Futbalista Boltonu Muamba bojuje o život, rozhodnú najbližšie hodiny

Foto: TASR/AP

"Fabrice je v kritickom stave. Najbližších 24 hodín rozhodne o jeho živote," povedal Coyle pre televíziu Sky News.

Londýn 18. marca (TASR) - Futbalista Boltonu Fabrice Muamba má podľa trénera Owena Coylea pred sebou kľúčový deň, v ktorom sa rozhodne o jeho živote. Dvadsaťtriročný rodák z Konga dostal počas sobotňajšieho zápasu FA Cupu srdcový infarkt a previezli ho do nemocnice v sprievode kouča Coylea a útočníka Kevina Daviesa.

"Fabrice je v kritickom stave. Najbližších 24 hodín rozhodne o jeho živote," povedal Coyle pre televíziu Sky News. "Množstvo ľudí mu želá všetko dobré a dúfame, že ak sa každý bude veľa modliť, Fabrice sa z toho dostane," dodal.

Keď Muamba v 41. minúte zápasu proti Tottenhamu padol na trávnik, Coyle od postrannej čiary vykríkol: "Práve skolaboval!" William Gallas a Louis Saha spolu s rozhodcom Howardom Webbom okamžite privolali lekársku pomoc a štvrťfinálový zápas prerušili. Televízne kamery ohľaduplne nesnímali snahy o záchranu hráča, ktorý nemohol dýchať a v záberoch boli len tribúny a prázdna časť ihriska. Mladý stredopoliar odohral 33 zápasov za reprezentáciu Anglicka do 21 rokov.



Na štadióne White Hart Lane celé tribúny vstali a aplaudovali, keď Muambu odnášali s kyslíkovou maskou, pri sústavnom stáčaní hrudníka. Niektorí hráči sa so slzami v očiach modlili. "Ak Boh dá, dostane sa z toho," napísal na Twitteri útočník Tottenhamu Jermain Defoe. "Mám ťa veľmi rád! Neprestávaj bojovať. Nech na neho prosím každý myslí, je to úžasný človek a priateľ," vyjadril sa Muambov bývalý spoluhráč z Arsenalu Johan Djourou.

Fabrice Ndala Muamba sa narodil v Kongu, vtedajšom Zaire 6. apríla 1988. Jeho otec opustil krajinu pre politické nepokoje a v roku 1999 ho nasledoval aj syn. "Toto je moja druhá vlasť. Ľudia mi pomohli, prijali ma s otvorenou náručou a dali mi šancu. Zarábam viac, ako by som potreboval na slušný život a veľmi si to cením," povedal Muamba minulý rok. Jeho profesionálna kariéra odštartovala v akadémii Arsenalu v roku 2002.

Svoj debut v A-tíme odohral ako 17-ročný 25. októbra 2005 v pohárovom zápase proti Sunderlandu. Nasledujúcu sezónu strávil na hosťovaní v Birminghame. V máji 2007 sa stal riadnym hráčom Birminghamu, kde odohral aj svoju prvú sezónu v Premier league. Hráčom Boltonu sa stal v júni 2008.

Otec jedného dieťaťa patril do zostavy anglického tímu do 21 rokov na posledných majstrovstvách Európy v tejto vekovej kategórii, kde nastúpil ako striedajúci hráč do zápasu s Ukrajinou a odohral celý duel proti Českej republike.

Prezident Anglickej futbalovej asociácie (FA) David Bernstein povedal: "Dnes večer chcem venovať všetky priania a modlitby Fabriceovi Muambovi a jeho rodine. Sme v kontakte s Boltonom Wanderers a čakáme na ďalšie správy."

Podporu Muambovi vyjadrili aj mnohí ľudia z celého sveta. Stredopoliar Juventusu Turín Andrea Pirlo, venoval svoj gól pri víťazstve nad Florenciou 5:0 v talianskej Serii A práve hráčovi Wanderers: "Chcem prejaviť podporu kolegovi, ktorý má veľké problémy," povedal Pirlo pre taliansku televíziu Sky TV.