Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V Paríži otvárajú unikátnu výstavu Tutanchamónových predmetov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Stane sa tak 50 rokov po podobnej tematickej výstave, ktorá vo francúzskej metropole stále drží rekord v návštevnosti.

Paríž 22. marca (TASR) - Novú výstavu artefaktov z hrobky staroegyptského faraóna Tutanchamóna otvoria v sobotu v parížskej výstavnej sieni Grande Halle de la Villette. Stane sa tak 50 rokov po podobnej tematickej výstave, ktorá vo francúzskej metropole stále drží rekord v návštevnosti, informuje tlačová agentúra AP.

Podľa organizátorov bude môcť verejnosť na výstave s názvom "Tutanchamón - poklady zlatého faraóna" vidieť celkovo 150 predmetov, ktoré opustili Egypt posledný raz predtým, ako ich permanentne umiestnia do nového Veľkého egyptského múzea (GEM) neďaleko pyramíd v Gíze, ktorého otvorenie je plánované na rok 2022.

Výstavu usporiadali pri príležitosti blížiaceho sa 100. výročia objavu nedotknutej Tutanchamónovej hrobky a jej pokladov britským archeológom Howardom Carterom v roku 1922. Paríž je druhou zastávkou tejto výstavy, ktorá sa začala vlani v marci v Los Angeles a ktorú uvidia návštevníci ešte v ďalších ôsmich mestách sveta.

Medzi exponátmi sa nachádzajú pozlátené drevené sošky vrátane jednej, ktorá zobrazuje Tutanchamóna, ako jazdí na čiernom panterovi, miniatúrna rakva pre faraónove vnútornosti natretá jasnou zlatou a modrou farbou či klenoty zdobené plastikami skarabea posvätného zo vzácneho modrého kameňa známeho ako lapis lazuli.

Viac než 50 artefaktov opustilo Egypt po prvý a posledný raz. Kurátor výstavy Tárik Awádí uviedol, že cieľom expozície je poskytnúť odpoveď na otázku, prečo starí Egypťania pochovávali svojich faraónov s takýmito pokladmi. Tutanchamón sa stal faraónom ako deväťročný a vládol do svojej smrti vo veku 18-19 rokov.

Výstava bude v Paríži sprístupnená od 23. marca do 15. septembra. Cena vstupenky počas pracovných dní je pre dospelých 22 eur a pre deti 18 eur, pričom počas víkendov, školských prázdnin a sviatkov je to o dve eurá viac.