Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Fidel Castro sa počas volieb porozprával s občanmi

Fidel Castro Foto: TASR/AP

Keď odchádzal, nadšený dav obklopil jeho auto. Na verejnosti sa Fidel neukázal už niekoľko mesiacov, pripomenula stanica BBC.

Havana 4. februára (TASR) - Bývalý kubánsky vodca Fidel Castro prišiel v nedeľu odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách, pričom sa vyše hodinu rozprával s občanmi a novinármi.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej išlo o Castrove prvé dlhšie vystúpenie na verejnosti od roku 2010.

V predchádzajúcich troch voľbách na ostrove 86-ročný kubánsky revolucionár odvolil vo svojom dome. Z verejného života sa stiahol v dôsledku choroby v roku 2006 a o dva roky neskôr odovzdal moc svojmu mladšiemu bratovi Raúlovi (81).

Kubánska štátna televízia priniesla zábery z Fidelovho volebného aktu vo volebnej miestnosti v Havane. Zhrbený Castro s bielou bradou podľa hlásateľa hovoril s prítomnými voličmi o ekonomickej reforme, latinskoamerickej integrácii, venezuelskom prezidentovi Hugovi Chávezovi a iných témach. Ocenil pritom vysokú volebnú účasť pri hlasovaní.

"Ľudia sú skutočne revoluční a prinášajú ozajstnú obeť. Nemusíme to dokazovať - to urobí história. Päťdesiat rokov blokády a oni sa nevzdali," vyhlásil Castro slabým hlasom.

Keď odchádzal, nadšený dav obklopil jeho auto. Na verejnosti sa Fidel neukázal už niekoľko mesiacov, pripomenula stanica BBC.

Kubánci si volili 612-členný jednokomorový zákonodarný zbor a viac ako 1000 delegátov do provinčných zhromaždení. Vládni kritici označujú kubánske voľby len za formalitu, pričom poukazujú na to, že na ostrove je povolená iba komunistická strana, a že na hlasovacích lístkoch bol iba jeden ňou odsúhlasený kandidát pre každé kreslo v parlamente.