Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

FED CUP: Tenistky SR privítajú v aprílovej baráži Brazíliu

Viktória Kužmová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Slovenky boli pri žrebe nasadené a okrem Brazílčaniek ešte mohli naraziť na Taliansko, Japonsko, Kazachstan alebo Brazíliu.

Londýn 12. februára (TASR) - Slovenské tenistky privítajú v baráži o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie Brazíliu. Rozhodol o tom utorňajší žreb v londýnskej centrále ITF. Hrať sa bude 20.-21. apríla. Slovenky boli pri žrebe nasadené a okrem Brazílčsaniek ešte mohli naraziť na Taliansko, Japonsko, Kazachstan alebo Brazíliu.

Slovensko a Brazília sa vo fedcupovej histórii ešte nestretli a tak o výhode domáceho prostredia rozhodol až dodatočný žreb. Zverenky kapitána Mateja Liptáka počas uplynulého víkendu prehrali v dueli 1. kola II. svetovej skupiny v Rige s domácim Lotyšskom 0:4. V aréne Riga nastúpili bez troch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej, Magdalény Rybárikovej a Viktórie Kužmovej.

Generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku výsledok londýnskeho žrebu potešil. "Rovnako ako minulý týždeň pri žrebe Davisovho pohára sme mali šťastie. Brazília je prijateľný súper. Veľmi sa teším, že budeme hrať pred našimi fanúšikmi. Domáce prostredie je v tímových súťažiach vždy veľmi dôležité. Budeme v pozícii favorita a verím, že kapitánovi Maťovi Liptákovi sa podarí zostaviť najsilnejší možný tím. Zápas sa uskutoční v apríli tesne pred začiatkom antukovej sezóny. O povrchu sa poradíme s kapitánom a hráčkami. Bude veľmi dôležité udržať sa v najlepšej svetovej šestnástke. Prezident ITF David Haggerty má počas daviscupového stretnutia s Kanadou v Bratislave informoval, že na letnom kongrese v Lisabone by malo prísť k reorganizácii Fed Cupu po vzoru Davisoho pohára," uviedol pre TASR Moška.

"Myslím si, že tým ako sme si za posledné dva týždne prešli trošku nešťastím, tak teraz sme mali zase trochu šťastie. Podľa mňa z tých možností, ktoré sme mali, dopadol žreb najlepšie a ešte aj budeme hrať doma. Takže som určite rád. Teraz je naša úloha správne zvoliť povrch, aby sme hrali v silnom zložení a potom verím, že to môžeme zvládnuť. Sú dve alternatívy, jedna, že zvolíme povrch podľa turnajov a druhá, že ho zvolíme podľa hráčok. Prvá je tam myslím Beatriz Haddadová Maiová, ktorá vie hrať na harde aj na antuke, tie ostatné príliš nepoznám, ale myslím si, že sú skôr na antuku. Treba to zvážiť, no keďže v tej časti sezóny začína antuka, tak je to najpravdepodobnejšie. Ale ešte si to premyslíme," povedal po žrebe fedcupový kapitán Matej Lipták.

Cibulková pre silnú chrípku nemohla nastúpiť proti Lotyšsku, v súboji s Brazíliou však chce pomôcť tímu. "Počas dnešného tréningu to Maťo Lipták pozeral a vedela som, koho sme dostali za súpera. Je super, že hráme doma s Brazíliou a môžeme si zvoliť povrch. Veľmi rada babám pomôžem, Dúfam, že tentokrát mi nič nezabráni v štarte. V roku 2017 som prisľúbila, že nastúpim v domácom zápase s Holandskom a zranila som si zápästie. Teraz pred odchodom do Rigy ma zasa vyradila silná chrípka. Dúfam, že pred stretnutím s Brazílčankami sa nestane ešte niečo horšie, je to neuveriteľné. Dohodneme sa s babami a kapitánom, aký povrch nám bude vyhovovať, no antuka je určite v hre," povedala Cibulková pre Slovenský rozhlas.

Brazílčanky si zabezpečili účasť v baráži o II. svetovú skupinu vďaka triumfu na turnaji americkej zóny na antuke v kolumbijskom Medelline. Vo finále zvíťazili nad Paraguajom 2:0. O prvý bod sa zaslúžila Carolina Meligeniová Rodriguesová Alvesová. Druhý pridala aktuálna brazílska jednotka Beatriz Haddadová Maiová, ktorá je na 172. mieste svetového rebríčka WTA. V Londýne v utorok vyžrebovali aj baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie. Lotyšky hostia Nemecko, obhajkyne titulu Češky hrajú doma s Kanadou.

Žreb baráže o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie:

Rusko - Taliansko
Japonsko - Holandsko
Veľká Británia - Kazachstan
SLOVENSKO - Brazília

Žreb baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

Česko - Kanada
USA - Švajčiarsko
Lotyšsko - Nemecko
Belgicko - Španielsko