Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

F. Ružička rokoval s veľvyslancom Islandu o ďalšom rozvoji vzťahov

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička. Foto: TASR Jakub Kotian

Partneri potvrdili spoločný záujem na posilnení obchodných i hospodárskych vzťahov a potrebu rozvíjať kontakty medzi podnikateľskými subjektmi, občanmi, ako aj podporu turizmu.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR František Ružička prijal v stredu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Islandskej republiky Thórira Ibsena so sídlom v Reykjavíku. Išlo o jeho nástupnú návštevu, počas ktorej odovzdal do rúk štátneho tajomníka kópiu poverovacích listín. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Partneri potvrdili spoločný záujem na posilnení obchodných i hospodárskych vzťahov a potrebu rozvíjať kontakty medzi podnikateľskými subjektmi, občanmi, ako aj podporu turizmu. Štátny tajomník Ružička vyzdvihol finančnú pomoc poskytovanú SR prostredníctvom finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).

Podporil tiež pokračovanie spolupráce v oblasti vzdelávania, v rámci ktorého je možné budovať na úspešnom programe výmeny študentov medicíny a veterinárneho lekárstva. "Som rád, že sa zhodujeme v nastavení priorít pre rozvoj potenciálu našich vzájomných vzťahov. Väčší dôraz by sme mali klásť na efektívnejšie využívanie Bilaterálneho fondu finančného mechanizmu EHP, výmenu skúseností našich expertov pri využívaní geotermálnej energie, výskum v oblasti životného prostredia a vzdelávanie, konkrétne formou prípravy islandských študentov na štúdium na Slovensku," povedal Ružička.

Pokiaľ ide o využívanie geotermálnej energie a ochranu životného prostredia, sú podľa jeho slov oblasti, v ktorých je Island svetovým lídrom a pre Slovensko inšpiráciou.