Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Expolicajta uznal okresný súd vinným v kauze priestupku A.Rozina ml.

Ilustračné foto Foto: TASR

OS považoval za preukázané, že obžalovaný tým, že nedoložil záznam do príslušného priestupkového spisu, porušil základné povinnosti policajta.

Banská Bystrica 21. augusta (TASR) – Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici na dnešnom hlavnom pojednávaní uznal obžalovaného bývalého riaditeľa obvodného oddelenia Policajného zboru (PZ) Romana B. za vinného z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Prípad sa týka obrazovo-zvukového záznamu zachytávajúceho priebeh dokumentovania priestupku, ktorého sa mal dopustiť syn známeho podnikateľa Alexandra Rozina – Alexander Rozin ml., v banskobystrickej časti Jakub v roku 2010. Súd obžalovanému uložil peňažný trest vo výške 800 eur a pre prípad, že by bol výkon peňažného trestu úmyselne zmarený, bol ustanovený náhradný trest odňatia slobody na štyri mesiace.

OS považoval za preukázané, že obžalovaný tým, že nedoložil záznam do príslušného priestupkového spisu, porušil základné povinnosti policajta. TASR o tom informovala Silvia Svitková, zástupkyňa hovorkyne Krajského súdu v Banskej Bystrici. Rozsudok nie je právoplatný. Obžalovaný sa odvolal do výroku o vine aj treste.

Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici 25. apríla zrušil rozsudok banskobystrického OS, ktorý oslobodil Romana B. spod obžaloby. Vec KS vrátil OS na nové prerokovanie a rozhodnutie. "Ak nám bolo vysvetlené to, že treba nanovo nejakým spôsobom dôkaznú situáciu zhodnotiť, niektoré dôkazy zopakovať, niektoré dôkazy preskúmať a lepšie vyhodnotiť, tak v takom prípade tento názor KS rešpektujeme," povedal vtedy médiám obhajca Romana B. Jozef Švarc. Z rozhodnutia KS nebol podľa vlastných slov vôbec sklamaný, pretože postup KS je v súlade so zákonom. "KS ako prieskumný alebo odvolací súd má na takýto postup jednak právo zo zákona, jednak je to v jeho kompetencii takto rozhodnúť," dodal Švarc. Tiež si myslel, že dôkazná situácia ako celok, ktorú stále presadzuje v záujme svojho klienta, tak v prípravnom, ako aj v konaní pred oboma súdmi, je spôsobilá na to, že jeho klient nespáchal žiadny prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

A. Rozin jazdil bez vodičáku

OS oslobodil bývalého policajta Romana B. 20. marca. V noci z 13. na 14. februára 2010 zastavila policajná hliadka luxusné auto v časti Jakub. Šoférovať ho mal Rozin ml. bez vodičského preukazu. Tiež mal odmietnuť dychovú skúšku na alkohol, čo dokázané nebolo.

Prokurátor Vojenskej obvodnej prokuratúry v Banskej Bystrici podal 12. septembra 2011 obžalobu na obvineného Romana B. za spáchanie prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na skutkovom základe, že 15.2.2010 v Krupine si ako riaditeľ Obvodného oddelenia PZ vyžiadal od svojho podriadeného Rastislava R. USB-kľúč, na ktorom bol zachytený priebeh dokumentovania priestupku, ktorého sa mal dopustiť Rozin ml. Tento záznam nezaradil do príslušného priestupkového spisu. Následne došlo nezisteným spôsobom k vymazaniu tohto záznamu z USB-kľúča, pričom svojmu podriadenému Milanovi K. dal v rozpore so skutočnosťou pokyn, aby vyhotovil úradný záznam, že obrazovo-zvukový záznam z dokumentovania priestupku Rozina ml. sa z technických príčin nezachoval. Tým podstatne sťažil riadne objasnenie priestupku.