Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

ECB by mala neobmedzene nakupovať dlhopisy

Španielsko zápasí s vysokým úročením dlhu, ktoré je z dlhodobého hľadiska neudržateľné.

Madrid 18. augusta (TASR) - Španielsko sa zatiaľ nerozhodlo, či oficiálne požiada o intervenciu na dlhopisových trhoch. Madrid však už dopredu žiada, aby prípadné nákupy dlhopisov Európskou centrálnou bankou (ECB) boli neobmedzené.

Španielsko zápasí s vysokým úročením dlhu, ktoré je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Jednou z možností, ako znížiť výnosy na španielskych štátnych dlhopisoch, je ich nákup zo strany ECB. "Takáto intervencia ECB na trhoch nemôže mať čo do objemu žiadnu hornú hranicu a nemôže byť obmedzená ani časovo," uviedol dnes španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos pre štátnu tlačovú agentúru Efe. ECB si podľa neho "nemôže stanoviť limit, alebo prinajmenšom nemôže povedať, koľko peňazí použije a ako dlho" bude nakupovať na sekundárnom trhu. Len takto sa dá dosiahnuť, aby tlak na úročenie španielskeho dlhu trvale poľavil a odstránili sa pochybnosti ohľadom ďalšej budúcnosti eura.

Prezident ECB Mario Draghi začiatkom mesiaca po poslednom zasadnutí Rady guvernérov uviedol, že banka môže zasiahnuť na dlhopisových trhoch, aby znížila úročenie španielskeho a talianskeho dlhu. Podmienkou však je, aby príslušné vlády oficiálne požiadali o pomoc z eurovalu a dohodli sa na podmienkach, ktoré budú musieť plniť.

Španielska vláda preštuduje detaily programu výkupu dlhopisov, ktoré ECB zrejme predloží ešte pred stretnutím ministrov financií eurozóny v polovici septembra. Až potom sa rozhodne, či požiada o takúto pomoc, uviedol de Guindos.

Španielsko je v súčasnosti v centre európskej dlhovej krízy, keďže investori sa obávajú, že je ďalšou krajinou, ktorá bude potrebovať pomoc s financovaním. Madrid už požiadal o 100 miliárd eur na konsolidáciu domáceho bankového sektora.

Premiér Mariano Rajoy povedal, že jeho vláda preštuduje opatrenia ECB a potenciálne podmienky s nimi spojené, než sa rozhodne, či požiada o finančnú pomoc.

Výnos 10-ročného španielskeho dlhopisu klesol v piatok (17. 8.) na najnižšiu úroveň od začiatku júla. Dôvodom je vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že podporuje stratégiu ECB na riešenie dlhovej krízy. To zvýšilo očakávania trhu, že ECB spustí program nákupu dlhopisov.