Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Duterte v prejave k poslancom apeloval na znovuzavedenie trestu smrti

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Filipíny boli v roku 1987 prvou ázijskou krajinou, ktorá zrušila trest smrti.

Manila 22. júla (TASR) - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa v pondelok v súvislosti s bojom proti obchodu s drogami opäť vyjadril, že podporuje znovuzavedenie trestu smrti. Informovala o tom agentúra DPA.

"Som si istý, že v boji proti tomuto spoločenskému zlu máme pred sebou ešte dlhú cestu. Preto som za opätovné zavedenie trestu smrti za zločiny spojené s nelegálnymi drogami," povedal Duterte pred členmi kongresu v Manile počas každoročného príhovoru venovaného situácii v krajine.

Proti jeho politike "tvrdej ruky" protestovali pred budovou parlamentu tisíce ľudí.

Od začiatku funkčného obdobia prezidenta Duterteho podľa oficiálnych údajov bezpečnostné sily pri takzvanej "protidrogovej vojne" usmrtili 6600 ľudí. Ľudskoprávne organizácie sa však domnievajú, že počet zabitých je až štvornásobne vyšší.

Filipíny boli v roku 1987 prvou ázijskou krajinou, ktorá zrušila trest smrti. V roku 1993 ale došlo k jeho opätovnému zavedeniu za zločiny, akými sú vražda, znásilnenie detí či únos. V roku 2006 trest smrti znovu zrušila vtedajšia prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová.

Ako pripomenula DPA, Duterte už v prejave z roku 2017 poslancov vyzval, aby uvoľnili cestu znovuzavedeniu trestu smrti. Dolná snemovňa filipínskeho parlamentu príslušný zákon síce schválila, avšak podporu členov Senátu vtedy nezískal.